MCQs on Dairy Technology - 8

1:-The average air change in meters per change required for good ventilation in dairy processing rooms

A:-1-3
B:-2-5
C:-6-10
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-B

2:-Which is not true with regard to Casein

A:-The main sugar in casein is sialic acid
B:-Casein contains all essential amino acids
C:-α and β casein are soluble at isoelectric point
D:-Casein contains 0.78% sulphur

Correct Answer:- Option-C

3:-Which is not true in case of hydrolyzed lactose

A:-The solubility of hydrolyzed lactose increases up to 60 g/100 ml of water
B:-Hydrolyzed lactose is a syrup with a dry matter content of about 70 percent
C:-Hydrolysis of lactose decreases its sweetening power by almost two times
D:-There will be more browning in use of hydrolyzed lactose

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following method is not used in determining the lactose content

A:-Polarimetric method
B:-Chromatographic method
C:-Rose-Gottlieh method
D:-Picric acid method

Correct Answer:- Option-C

5:-The Central Institute for research on cattle is located in

A:-Meerut
B:-Lucknow
C:-Avikanagar
D:-Karnal

Correct Answer:- Option-A

6:-Indian Grassland and Fodder research institute is located in

A:-Hyderabad
B:-Nagpur
C:-Jhansi
D:-Lucknow

Correct Answer:- Option-C

7:-The audio autobiography of Dr. Varghese Kurien

A:-The man who made the Elephant dance
B:-I too had a dream
C:-An unfinished dream
D:-The Man with the billion litre idea

Correct Answer:- Option-A

8:-The defeciency of which of the trace mineral can lead to anaemia

A:-Iron
B:-Copper
C:-Cobalt
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

9:-Which of the following hormone provide the stimulus which lead to parturition

A:-Prolactin
B:-Progesterone
C:-Cortisol
D:-Thyroxine

Correct Answer:- Option-C

Question100:-The floor space required for a cow in the covered area of a loose house

A:-12 m²
B:-8.5 m²
C:-5 m²
D:-3.5 m²

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email