MCQs on Dairy Technology - 7

1:-When the steam contains moisture in suspension, it is called

A:-Dry saturated steam
B:-Dry steam
C:-Wet steam
D:-Super heated steam

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following is false with regard to a refrigerant

A:-Refrigerant should not decompose at any temperature normally encountered
B:-Refrigerant should posses high thermal conductivity
C:-The electrical resistance of a refrigerant is important
D:-Liquid and vapour refrigerant should have high viscosity

Correct Answer:- Option-D

3:-A large increase in deposit formation during milk processing can be expected

A:-If preheating milk to temperatures between 65-90°C
B:-If building up a back pressure
C:-If β-lactoglobulin is added
D:-If pH value is lowered from 6.8 to 6.4

Correct Answer:- Option-D

4:-The type of corrosion that occurs when two different metals are in contact in the presence of a conductive solution

A:-Pitting corrosion
B:-Inter-granular corrosion
C:-Galvanic corrosion
D:-Crevice corrosion

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following packaging material can be used in a wide temperature range of -50°C to +150°C and has impermeability to odours

A:-Polyester
B:-Polyamide
C:-Polythene
D:-Polycarbonate

Correct Answer:- Option-A

6:-The type of evaporation in which the process cost is reduced by reducing the steam consumption

A:-Multiple effect evaporator
B:-Plate evaporator
C:-Circulation evaporator
D:-Horizontal tube evaporator

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following is not true in the case of drum drying

A:-Drum drying requires less space than spray drying
B:-The flavour of the product is not affected by drum drying
C:-Alloy steel and nickel plate steel can be used as a material of construction
D:-The solubility of the product is much lower in drum drying

Correct Answer:- Option-B

8:-The storage temperature needed for Cheddar cheese is

A:- 1°C
B:- 4°C
C:- -20°C
D:- 12°C

Correct Answer:-Option-D

9:-The minimum level of illumination required in the laboratory of a dairy plant

A:-20 W/m²
B:-29 W/m²
C:-13 W/m²
D:-41 W/m²

Correct Answer:- Option-D

10:-The insulating material known as super insulation in air conditioning industry which can be used for a temperature range of -200°C to +120°C

A:-Fibre glass
B:-Foam glass
C:-Magnesia
D:-Urethane

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email