MCQs on Dairy Technology - 6

 1:-The buffalo breed indigenous to Nilgiri hills in Tamilnadu

A:-Bhadawari
B:-Toda
C:-Murrah
D:-Mehsana

Correct Answer:- Option-B

2:-The fat content of milk in general increase in

A:-Final strippings from the udder
B:-Indigenous breeds as compared to exotic breeds
C:-More roughage portion in diet
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

3:-Which method is not recommended in hand milking

A:-Dry hand milking
B:-Stripping
C:-Full hand milking
D:-Knuckling

Correct Answer:- Option-D

4:-The metal portion of the milking machine that houses the rubber liner inside with space between to alternate the pressure by connecting to air hose

A:-Teat cup shell
B:-Teat cup claw
C:-Pulsator
D:-Bucket

Correct Answer:- Option-A

5:-The Indian breed of cattle with long pendulous ears resembling a curled leaf is

A:-Sahiwal
B:-Red Sindhi
C:-Gir
D:-Deoni

Correct Answer:- Option-C

6:-Which is not true with regard to colostrum

A:-It contains large amounts of gamaglobulins
B:-It contain more total protein than whole milk
C:-It contain more fat than whole milk
D:-It gives a laxative effect

Correct Answer:- Option-C

7:-Which of the following exotic cattle breed was not used in the cross-breeding programme in Kerala

A:-Ayrshire
B:-Jersey
C:-Brown Swiss
D:-Holstein Friesian

Correct Answer:- Option-A

Question78:-The act of stopping the lactation of a cow in preparation for her next lactation is

A:-Flushing
B:-Grading up
C:-Steaming up
D:-Drying off

Correct Answer:- Option-D

9:-Which is the buffalo breed from Uttar pradesh

A:-Jaffarabadi
B:-Murrah
C:-Bhadawari
D:-Nagpuri

Correct Answer:- Option-C

10:-The normal respiration rate per minute in dairy cow is

A:-15-20
B:-10-30
C:-35-40
D:-55-60

Correct Answer:-Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email