MCQs on Dairy Technology - 5

1:-Which vitamin is essential for the health and normal functioning of epithelial tissue in animal body

A:-Vitamin A
B:-Vitamin D
C:-Vitamin E
D:-Vitamin K

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following major element is needed for blood clotting and tissue excitability

A:-Sodium
B:-Chlorine
C:-Calcium
D:-Potassium

Correct Answer:-Option-C

3:-An intimate mixture of concentrates and roughages fed to cattle in the desired proportion is called

A:-Challenge feeding
B:-Complete feeding
C:-Least cost feeding
D:-Phase feeding

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following is essential for proper rumen fermentation leading to acetic acid production

A:-Fat soluble vitamins
B:-Water soluble vitamins
C:-Crude fibre
D:-Crude fat

Correct Answer:- Option-C

5:-The cationic detergent used as an effective dairy sanitizer is

A:-Bleaching powder
B:-Quaternary ammonium compounds
C:-Washing soda
D:-Caustic soda

Correct Answer:- Option-B

6:-Which of the following is a water soluble vitamin

A:-Vitamin A
B:-Vitamin C
C:-Vitamin D
D:-Vitamin E

Correct Answer:- Option-B

7:-Foot and Mouth disease is a

A:-Bacterial disease
B:-Fungal disease
C:-Metabolic disease
D:-Viral disease

Correct Answer:- Option-D

8:-A feed which contains higher level of primary nutrients, and less crude fibre and low moisture is called

A:-Concentrate
B:-Pasture
C:-Legume
D:-Roughage

Correct Answer:- Option-A

9:-Which of the following is not a symptom of heat in dairy cows

A:-Restlessness
B:-Mounting other cows
C:-Bloody discharge from vulva
D:-Frequent bellowing

Correct Answer:- Option-C

10:-The udder of a good dairy cow should be

A:-Long and narrow
B:-Symmetrical, round and hard on palpation
C:-Smooth, well collapsed after milking and pendulous
D:-Wide and deep, and extend well up behind

Correct Answer:-Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email