MCQs on Dental Mechanic - 5

1:-The primary denture support area for a mandibular complete denture is 

A:-The crest of the ridge
B:-Buccal shelf area 
C:-Mylohyoid ridge 
D:-Retromolar pad

Correct Answer:- Option-B

2:-Two or more parallel axial surfaces of abutment teeth shaped to direct the prosthesis during placement and removal are called

A:-Indirect retainers 
B:-Undercuts
C:-Guiding planes 
D:-Reciprocation

Correct Answer:- Option-C

3:-The advantage of a metal denture base over a resin base is 

A:-Low cost
B:-Poor dimensional stability 
C:-Greater weight
D:-Thermal conductivity 

Correct Answer:- Option-D

4:-Face-bow is used for

A:-Recording vertical jaw relation 
B:-Recording horizontal jaw relation
C:-Recording orientation jaw relation 
D:-Recording centric relation 

Correct Answer:- Option-C

5:-Base metal alloys are most commonly invested using 

A:-Gypsum bonded investment
B:-Phosphate bonded investment 
C:-Silicate bonded investment
D:-Divestment

Correct Answer:- Option-B

6:-The most difficult tooth to set in a complete denture patient is 

A:-Maxillary canine
B:-Maxillary 1st Premolar 
C:-Maxillary central incisor 
D:-Mandibular canine 

Correct Answer:- Option-C

7:-The pontic given in esthetic zone is 

A:-Ovate
B:-Saddle 
C:-Hygienic
D:-Modified ridge lap 

Correct Answer:- Option-A

8:-A refractory die is made from 

A:-Primary impression
B:-Secondary impression
C:-Duplicating the master die 
D:-Duplicating the primary die 

Correct Answer:- Option-C

9:-Porcelain bond to the alloy primarily by 

A:-Chemical bond
B:-Mechanical bond 
C:-Vander wall bond
D:-Micromechanical bond 

Correct Answer:- Option-A

10:-Which of the following material is not desirable for making refractory cast from final cast of RPD?

A:-Agar
B:-Alginate 
C:-Silicone 
D:-Polyether

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email