MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 3

1:-Tennis elbow is

A:-pain over the lateral epicondyle
B:-Olecranon bursitis
C:-Pain over the medial epicondyle
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following is a raktasthambhana method as per susruta?

A:-Sandhanam
B:-Skandanam
C:-Dahanam
D:-All of these

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is not eight in number?

A:-Sastra doshas
B:-Vranopadravas
C:-Vranavasthu
D:-Ksharagunas

Correct Answer:- Option-B

4:-The commonest site of fissure in Ano is

A:-6 O' clock
B:-12 O' clock
C:-3 O' clock
D:-9 O' clock

Correct Answer:- Option-A

5:-Sastra karma vyapat are

A:-four
B:-eight
C:-sixteen
D:-ten

Correct Answer:- Option-A

6:-Avasadana upakrama is required for

A:-Mridu mamsa vrana
B:-Sthira vrana
C:-Kandu yukta vrana
D:-None of these

Correct Answer:- Option-D

7:-Kaisiki is

A:-Bandha
B:-Sastradhara
C:-Seevana
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

8:-As per Susruta the thickness of alepa is

A:-Mahishardra charma
B:-Mahisha charma
C:-Aswa charma
D:-Go charma

Correct Answer:- Option-A

9:-Sambhara means

A:-Vranithagara
B:-Dhupanayoga
C:-Accessories required for operation
D:-Pathyahara

Correct Answer:- Option-C

10:-The normal contour of the shoulder is altered in

A:-fracture of the greater tuberosity in humerus
B:-Dislocation of the head of humerus
C:-Fracture of scapula
D:-Fracture of clavicle

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email