MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 2

1:-Dushya of vidradhi is

A:-Mamsa
B:-Meda
C:-Twak
D:-All of these

Correct Answer:- Option-D

2:-Which among the following is the longest yantra?

A:-Sandamsa yantra
B:-Swasthika yantra
C:-Tala yantra
D:-Salaka yantra

Correct Answer:- Option-B

3:-All are functions of yantra except

A:-Visravana
B:-Vivarana
C:-Vyuhana
D:-Vikarshana

Correct Answer:- Option-A

4:-According to Susruta, Ayaskantha is included in _________ yantra.

A:-Swasthika
B:-Sandamsa
C:-Upa
D:-Nadi

Correct Answer:- Option-C

5:-The type of bandage used in Bhagna is

A:-Gada
B:-Sama
C:-Sithila
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

6:-A fall on the outstretched hand with a supination force leads to

A:-Colle's fracture
B:-Smith's fracture
C:-Both (1) and (2)
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

7:-Which one among the following is a Sadyapranahara marma?

A:-Gulpha
B:-Krikatika
C:-Guda
D:-Bruhati

Correct Answer:- Option-C

8:-The measurement of hole of Sringa for Achushana is

A:-Sidharthaka
B:-Masura
C:-Kalaya
D:-Thila

Correct Answer:- Option-A

9:-Vetasapatra Sastra is used for

A:-Bhedana
B:-Vyadhana
C:-Aharana
D:-Eshana

Correct Answer:- Option-B

10:-The Sastra used for Anulomana karma is

A:-Mandalagra
B:-Eshani
C:-Suchi
D:-Kurcha

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email