MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 1

1:-According to Susruta the nature of Nalakasthi is

A:-Namyanthe
B:-Vibhidhyanthe
C:-Bhajyanthe
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

2:-Marmasrita nadeevrana is treated with

A:-Kshara sutra
B:-Sastra
C:-Jaluka
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

3:-One among the following is Tridoshaja

A:-Sambukavarta
B:-Unmargi
C:-Sathaponaka
D:-Ushtragreeva

Correct Answer:- Option-A

4:-According to Susruta the number of types of Sadyovranas are

A:-five
B:-six
C:-eight
D:-nine

Correct Answer:- Option-B

5:-According to Susruta the number of types of Marmas based on the structure are

A:-five
B:-six
C:-eight
D:-four

Correct Answer:- Option-A

6:-According to Susruta the maximum amount of blood that can be removed in Siravedha is

A:-Chathushpalam
B:-Prastham
C:-Ardhapalam
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

7:-According to Susruta, Sastrakarmas are how many in number?

A:-Thirteen
B:-Six
C:-Eight
D:-Ten

Correct Answer:- Option-C

8:-Pradhana Yantra is

A:-Kakamukha
B:-Kankamukha
C:-Simhamukha
D:-Vyakhramukha

Correct Answer:- Option-B

9:-Pramana of siravedha in mamsapradesa is

A:-Vrihi matra
B:-Kalaya matra
C:-Masura matra
D:-Yava matra

Correct Answer:- Option-D

10:-One among the following is not the function of Kshara

A:-Chedya
B:-Vedhya
C:-Bhedya
D:-Lekhya

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email