MCQs on Live Stock -1

1:-As per the livestock census 2012, the total cattle population in India is

A:-191 million
B:-512 million
C:-109 million
D:-135 million

Correct Answer:- Option-A

2:-Young female pig is called

A:-hog
B:-poult
C:-gilt
D:-pullet

Correct Answer:- Option-C

3:-In which of the following farming systems facility for grazing is a must

A:-corral dairying
B:-organic farming
C:-specialized farming
D:-integrated farming

Correct Answer:- Option-B

4:-An Indian breed of cattle known as white Sindhi

A:-Kankrej
B:-Hariana
C:-Gir
D:-Tharparker

Correct Answer:- Option-D

5:-Small white coloured goat breed with light brown spots, short ears and straight facial line

A:-Berkshire
B:-Beetel
C:-Boer
D:-Barbari

Correct Answer:- Option-D

6:-Popular meat breed of duck with creamy white plumage, bright orange bill, legs and feet

A:-Emperor duck
B:-Flying duck
C:-Penguin duck
D:-Kuttanadan duck

Correct Answer:- Option-A

7:-Identification method in which the identifying mark is easily visible from a distance

A:-tagging
B:-branding
C:-tattooing
D:-notching

Correct Answer:- Option-B

8:-What will be the approximate age of a cow with permanent centrals and centro-lateral incisors while the laterals and corner incisors are temporary?

A:-1 year
B:-2 years
C:-3 years
D:-4 years

Correct Answer:- Option-C

9:-Which one of the following is not used for whole body retraining?

A:-squeeze cage
B:-tranquilization
C:-halter
D:-casting

Correct Answer:- Option-C

10:-A hybrid layer chicken suitable for rearing in cages

A:-Athulya
B:-Amulya
C:-Gramapriya
D:-Gramalakshmi

Correct Answer:- Option-A


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email