MCQs on Optometry -8


1:-While doing retinoscopy, red reflex moves in opposite direction to the mirror in

A:-hypermetropia
B:-myopia greater than ID
C:-myopia of ID
D:-myopia lesser than ID

Correct Answer:- Option-B

2:-The number of blind people in India is approximately

A:-37 million
B:-45 million
C:-20 million
D:-9 million

Correct Answer:- Option-D

3:-The near point of convergence is approximately

A:-70 cm
B:-100 cm
C:-50 cm
D:-25 cm

Correct Answer:- Option-A

4:-Steroid drop with the greatest anti inflammatory action is

A:-loteprednol 0.2%
B:-fluromethalone 0.1%
C:-medrysone 1.0%
D:-prednisolone acetate 1.0%

Correct Answer:- Option-D

5:-Image formed by a prism is

A:-virtual, erect, displaced towards its apex
B:-inverted, real, displaced towards apex
C:-virtual, inverted displaced towards apex
D:-real, erect, displaced towards apex

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of these statements is false regarding retinoblastoma?

A:-mutation in the RBI gene
B:-lactase dehydrogenase higher within aqueous than serum
C:-Flexner wintersteiner rosettes indicative of poorly differentiated tumour
D:-Lactase dehydrogenase activity higher in aqueous than serum

Correct Answer:- Option-C

7:-Which is not true about Vogt Koyanagi Harada syndrome?

A:-Chronic granulomatous uveitis
B:-involves parotid glands
C:-commoner in Asians
D:-auto immune response against melanocytes

Correct Answer:- Option-B

8:-Average endothelial cell loss following a normal cataract surgery is
A:-2-10%
B:-8-15%
C:-12-16%
D:-16-20%

Correct Answer:- Option-A

9:-Neurotrophickeratopathy is caused by

A:-symblepharon
B:-herpetic keratitis
C:-deep coma
D:-paralysis of orbicularis oculi

Correct Answer:- Option-B

10:-Which statement is not true about cornea verticillata?

A:-seen in fabry disease
B:-caused by long term use of chloroquine
C:-involves corneal endothelium
D:-reversible condition

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email