MCQs on Optometry -4


1:-A 75 year old diabetic presented with sudden loss of vision in one eye. Fundus examination showed multipleflame shaped haemorrhages in retina. Probable diagnosis is

A:-Central retinal vein occlusion
B:-retinal detachment
C:-Proliferative retinopathy
D:-Cystoid macular oedema

Correct Answer:- Option-A

2:-Photostress test is performed to diagnose

A:-Macular diseases
B:-Optic nerve diseases
C:-Glaucoma
D:-Nerve conduction

Correct Answer:- Option-A

3:-The refractive index of cornea is

A:-1.333
B:-1.376
C:-1.342
D:-1.420

Correct Answer:- Option-B

4:-Prominent corneal nerves are a feature of all except

A:-acanthamoeba keratitis
B:-keratoconus
C:-fuchs endothelial dystrophy
D:-mycotic keratitis

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is a dystrophy involving bowman's layer of cornea?

A:-granular dystrophy of groenouwe
B:-meesman corneal dystrophy
C:-ThielBehnke corneal dystrophy
D:-gelatinous drop like corneal dystrophy

Correct Answer:- Option-C

6:-Following are associations of Golden Har syndrome except

A:-limbaldermoid
B:-mandibular hypoplasia
C:-microtia
D:-tower skull

Correct Answer:- Option-D

7:-The optic nerve head in the region of lamina cribrosa is supplied by

A:-branches from recurranticiliary arteries
B:-Cilioretinal artery
C:-branches of posterior ciliary artery
D:-(1) and (2)

Correct Answer:- Option-C

8:-Paralysis of lateral rectus,ipsilateral facial palsy and contralateral hemiplegia is seen in

A:-foville syndrome
B:-benedicts syndrome
C:-millardgubler syndrome
D:-webers syndrome

Correct Answer:- Option-C

9:-The thin elastic membrane lining the inner side of choroid is

A:-epiretinal membrane
B:-lamina vitrea
C:-lamina fusca
D:-lamina papyracea

Correct Answer:- Option-B

10:-A child with retinitis pigmentosa has a bird shaped head and normal pressure hydrocephalus, probable  diagnosis is

A:-Kearne Sayre syndrome
B:-Usher syndrome
C:-Cockayne syndrome
D:-Bassen-Kornzewig syndrome

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email