MCQs on Optometry - 5

1:-Approximate number of retinal photoreceptors is

A:-1 million
B:-25 million
C:-10 million
D:-125 million

Correct Answer:- Option-D

2:-Which is not true of the parvocellular type of retinal ganglion cells?

A:-they are colour sensitive
B:-predominantly seen in macular region
C:-transmit motion related information
D:-cells have thinner axons of small calibre

Correct Answer:- Option-C

3:-The normal resolution visual acuity level of 6/6 is attained at the age of

A:-6 years
B:-4 years
C:-3 years
D:-8 years

Correct Answer:- Option-A

4:-Weber's syndrome is

A:-ipsilateral 3rd nerve palsy and jerky movements of contralateral side
B:-ipsilateral 6th and 7th nerve palsy and contralateral hemiplegia
C:-ipsilateral 6th nerve palsy, tinnitus, deafness and nystagmus
D:-ipsilateral 3rd nerve palsy, contralateral hemiplegia and UMN facial palsy

Correct Answer:- Option-D

5:-Which is not a viscoelastic?

A:-1% sodium hyaluronate
B:-3% methyl cellulose
C:-5% acetyl cysteine
D:-2% hypermellose

Correct Answer:- Option-C

6:-Contrast sensitivity is affected in

A:-diabetic retinopathy
B:-optic neuritis
C:-myopia
D:-astigmatism

Correct Answer:- Option-B

7:-The average corneal endothelial cell count is

A:-2000/`"mm^2"`
B:-1800/`"mm^2"`
C:-3500/`"mm^2"`
D:-2800/`"mm^2"`

Correct Answer:- Option-D

8:-Adies' tonic pupil

A:-is smaller than its fellow
B:-does not dilate with atropine
C:-constricts with 0.1% pilocarpine drops
D:-does not react to light

Correct Answer:- Option-C

9:-Which of these help in visualisation of corneal cells?

A:-Confocal microscope
B:-Optical coherence tomography
C:-Pachymeter
D:-Slit lamp biomicroscope

Correct Answer:- Option-A

10:-All are features of Behcet's disease except

A:-significant association with HLA B 27 antigen
B:-orogenital ulceration
C:-obliterative retinal vasculitis
D:-hypopyon uveitis

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog