MCQs on Optometry -6

1:-Conjunctival mucous is deficient in all these conditions except
A:-Old trachoma
B:-Steven Johnson syndrome
C:-Ocular pemphigoid
D:-Sjogrens syndrome

Correct Answer:- Option-D

2:-Following are examples of direct goniolenses except

A:-Koeppe
B:-Barkan
C:-Zeiss
D:-Swan Jacob

Correct Answer:- Option-C

3:-Which is not a feature of Keratomalacia?

A:-Necrosis and melting of cornea
B:-Inflammed eye
C:-is a cause of childhood blindness
D:-seen in protein energy malnutrition

Correct Answer:- Option-B

4:-To maintain a normal transparency of cornea, the endothelial cell count should be atleast

A:-`"1000 mm^2"`
B:-`"2300/mm^2"`
C:-`"500/mm^2"`
D:-`"2000/mm^2"`

Correct Answer:- Option-C

5:-Which is not a feature of Stargardts' disease?

A:-progressive tapetoretinal dystrophy
B:-beaten bronze appearance of fovea
C:-dark adaptation affected
D:-leakage of dye on fluorescein angiography

Correct Answer:- Option-D

6:-Acute retinal necrosis is caused mainly by

A:-Varizella zoster
B:-cytomegalo virus
C:-syplilis
D:-leptospira

Correct Answer:- Option-A

7:-Which holds true for congenitalretinoschisis?

A:-splitting of retina at outer plexiform layer
B:-sparing of fovea
C:-splitting of retina in the nerve fibre layer
D:-extends uptooraserrata

Correct Answer:- Option-C

8:-Which of these materials is deposited in the neurons in Taysachs' disease ?

A:-Lipofuscin
B:-Sphingomyelin
C:-Ceroid
D:-Ganglioside Gm2

Correct Answer:- Option-D

9:-Which does not hold true for central serous chroidopathy?

A:-smoke stack appearance of FFA
B:-ink blot appearance on FFA
C:-flower petal appearance on FFA
D:-vision correctable by convex lenses

Correct Answer:- Option-C

10:-All statements hold true for retinal tamponade using silicon oil except

A:-produces secondary galucoma
B:-expands with changing atmospheric pressure
C:-to be removed after 8-12 weeks
D:-reduces tendency for proliferative vitreoretinopathy

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email