MCQs on Pharmacy -13

1:-Organophosphorous poisoning is treated with 

A:-Acetylcholine
B:-Atropine
C:-Pentazocine 
D:-Methacholine

Correct Answer:- Option-B

2:-Benzodiazepine receptor antagonist:

 A:-Flumazenil
B:-Atropine
C:-Pentazocine 
D:-Phentolamine

Correct Answer:- Option-A

3:-Diabetes insipidus is due to deficiency of :

 A:-Oxytocin
B:-Insulin
C:-Vasopressin 
D:-Aldosterone

Correct Answer:- Option-C 

4:-Epsom Salt is

A:-Copper Sulphate
B:-Magnesium Sulphate 
C:-Ferrous Sulphate
D:-Calcium Sulphate 

Correct Answer:- Option-B

5:-In combination antacids, Magnesium salts are added: 

A:-for immediate onset of action
B:-to decrease the production of acid in GIT 
C:-to enhance taste and appearance
D:-for laxative action 

Correct Answer:- Option-D

6:-Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:


A:-AIDS control strategy of Govt of India
B:-Strategic action plan for Malarial control in India
C:-Tuberculosis control strategy, recommended by WHO 
D:-part of National Filaria control program

Correct Answer:- Option-C 

7:-An Adverse effect of Clozapine

A:-Agranulocytosis 
B:-Nephrotoxicity 
C:-Hepatotoxicity
D:-Respiratory depression 

Correct Answer:- Option-A

8:-Antixerophthalmic vitamin is

 A:-Vitamin E
B:-Vitamin D 
C:-Vitamin B 
D:-Vitamin A

Correct Answer:- Option-D 

9:-Lanolin is

A:-Beeswax 
B:-Woolfat
C:-Paraffin wax 
D:-Borax

Correct Answer:- Option-B

10:-Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:

 A:-2:2:1
B:-4:2:1
C:-3:2:1
D:-1:1:2

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email