MCQs on Pharmacy -12

1:-Major chemical constituent present in the clove oil 

A:-Fenchone
B:-Citral
C:-AnetholC 
D:-Eugenol

Correct Answer:- Option-D

2:-Vitali-Morin test is used to identify 

A:-Indole alkaloids
B:-Isoquinoline alkaloids 
C:-Tropane alkaloids
D:-Purine Alkaloids 

Correct Answer:- Option-C

3:-Synonym of Chlorinated lime 

A:-Sodium hypochlorite
B:-Calcium chloride 
C:-Chlorhexinol
D:-Bleaching powder 

Correct Answer:- Option-D

4:-Agar is obtained from the 

A:-Green algae
B:-Blue algae 
C:-Red algae
D:-Blue green algae 

Correct Answer:- Option-C

5:-Locally applied protein precipitants are called 

A:-Astringents
B:-Antiseptics
 C:-Disinfectants 
D:-Protectives

Correct Answer:- Option-A 

6:-Chemically Paraldehyde is

A:-Sodium-2,2,2-trichloroethyl hydrogen orthophosphate 
B:-2,4,6 Trimethyl-1,3,5 trioxane
C:-3,3-Diethyl-5-methyl pipridine-2,4-dione 
D:-3-Ethyl-3-phenyl piperidine-2,6 dione 

Correct Answer:- Option-B

7:-Clofibrate is used as a


A:-Lipid lowering agent 
B:-Antiarrhythmic drug 
C:-Antiinflammtory drug 
D:-Antianginal drug

Correct Answer:- Option-A

8:-Biotin acts as a coenzyme in which type of reactions 

A:-Carboxylation
B:-Acetylation
C:-Dehydrogenation 
D:-Transamination

Correct Answer:- Option-A

9:-Diphenhydramine is a derivative of 

A:-Ethylene diamine
B:-Phenothiazines
C:-Aminoalkyl ethers 
D:-Alkyl amines

Correct Answer:- Option-C

10:-Heterocyclic ring present in Indomethacin 

A:-Imidazole
B:-Indole 
C:-Indoline
D:-Quinoline

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email