MCQs on Pharmacy -11


1:-An inherited metabolic disorder Alkaptonuria is due to the lack of enzyme 

A:-Phenylalanine hydroxylase
B:-Tyrosine hydroxylase 
C:-Homogentisate oxidase
D:-Hydroxy phenylpyruvate hydroxylase 

Correct Answer:- Option-C

2:-Synthetic analogue of Vitamin K 

A:-Menadione
B:-Coumarins
C:-Warfarin sodium 
D:-Heparin

Correct Answer:- Option-A

Question83:-"Caution it is dangerous to take this preparation except under medical supervision" should be included in the label of

A:-Schedule G drugs 
B:-Schedule H drugs 
C:-Schedule X drugs 
D:-Schedule C drugs

Correct Answer:- Option-A

4:-Plant steroid used as a precursor for the synthesis of cortico steroid 

A:-Solanine
B:-Diosgenin 
C:-Solanidine 
D:-Veratridine

Correct Answer:- Option-B

5:-The drug which cause Oto toxicity 

A:-Azithromycin
B:-Doxycycline 
C:-Neomycin
D:-Erythromycin

Correct Answer:- Option-C

6:-Which among the following Vitamin have a Naphthaquinone ring 

A:-Vitamin E
B:-Vitamin K 
C:-Vitamin D
D:-Vitamin B12

Correct Answer:- Option-B

7:-Alcohol present in the Spingolipid 

A:-Sphingosine
B:-Sphinganine
C:-Sphingomyleine 
D:-Ceramide

Correct Answer:- Option-A

8:-Which agency advices government and DTAB on issues related to uniform operation of D&C Act throughout the Country

A:-Drug Consultative Committe 
B:-Central Drugs Laboratory
C:-Drugs Control Department
D:-Central Drugs Research Institute 

Correct Answer:- Option-A

9:-Devil’s dung is the synonym of 
A:-Myrrh
B:-Asafoeitida 
C:-Digitalis
D:-Ginseng

Correct Answer:- Option-B

10:-Disease characterized by increase in the number of platelets in blood 

A:-Lymphocytic leukemia
B:-Megaloblastic anemia 
C:-Thrombocytopenia
D:-Thrombocythemia 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog