MCQs on Pharmacy -10

1:-Which of the following is not an instability problem of emulsion 

A:-Creaming
B:-Phase inversion 
C:-Cracking
D:-Flashing

Correct Answer:- Option-D

2:-Which among the following is used as a systemic acidifier 

A:-Potassium iodide
B:-Potassium citrate
C:-Ammonium Chloride 
D:-Sodium acetate

Correct Answer:- Option-C

3:-Radioisotope P-32 used for the treatment of` ` 

A:-Hyperthyroidism
B:-Carcinoma of bone 
C:-Thyroid cancer
D:-Polycythemia vera 

Correct Answer:- Option-D

4:-Which among the following is used as a filtering aid 

A:-Calcium carbonate
B:-Hydroxy methyl cellulose 
C:-Methyl cellulose
D:-Kaolin

Correct Answer:- Option-D

5:-Radiopaque contrast media used for the X-ray examination of Gastro intestinal tract 

A:-Barium chloride
B:-Barium sulphite 
C:-Barium sulphide 
D:-Barium Sulphate

Correct Answer:- Option-D

6:-Which among the following is used to prepare Anti-Rust tablet 

A:-Sodium chloride
B:-Sodium sulphate 
C:-Sodium nitrite
D:-Sodium metabisulphate 

Correct Answer:- Option-C

7:-Method for mixing potent drug powder with large volume of diluent is 

A:-Tumbling
B:-Geometric dilution 
C:-Swifting
D:-Levigation


Correct Answer:- Option-B

8:-Modified Brontagers test are used to identify which type of Anthraquinone glycosides 

A:-O-glycosides
B:-N-glycosides 
C:-C-glycosides 
D:-S-glycosides

Correct Answer:- Option-C

9:-Cinnamon is marketed in the form of 

A:-Compound quills
B:-Double quills 
C:-Simple quills 
D:-Channelled

Correct Answer:- Option-A

10:-Heavy and light Magnesium oxides differ in their 

A:-Water of hydration
B:-Solubility
C:-Molecular weight 
D:-Bulk density

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog