MCQs on Pharmacy -9


1:-A state of decreased responsiveness to the pharmacologic effect of a drug resulting from prior exposure to that drug or to a related drug is called

A:-Drug Tolerance 
B:-Drug Habituation 
C:-Drug Addiction
D:-Drug Dependence 

Correct Answer:- Option-A

2:-Which one of the following compound is used for the treatment of cyanide poisoning 

A:-Sodium nitrate
B:-Sodium Nitrite
C:-Sodium bisulphate
D:-Sodium metabisulphate 

Correct Answer:- Option-B

3:-Siam benzoin differs from Sumatra variety due to the insufficient content of 
A:-Benzoic acid
B:-Cinnamic acid 
C:-Coniferyl alcohol
D:-Coniferyl benzoate 

Correct Answer:- Option-B

4:-Glycoside present in the Cinchona bark 

A:-Quinine
B:-Cinchonidine 
C:-Cinchonin
D:-Quinovin

Correct Answer:- Option-D

5:-Which one of the following is an ingredient of Compound effervescent powder 

A:-Bismuth subcarbonate
B:-Antimony potassium tartarate 
C:-Sodium potassium tartarate 
D:-Sodium antimony gluconate 

Correct Answer:- Option-C

6:-Solution containing 6 %w/v of Hydrogen peroxide corresponding to 

A:-5 times its volume of available Oxugen
B:-20 times its volume of available Oxugen 
C:-10 times its volume of available Oxugen 
D:-15 times its volume of available Oxugen 

Correct Answer:- Option-B

7:-Green Vitriol is 
A:-Ferrous sulphate
B:-Zinc sulphate
C:-Copper sulphate
D:-Magnesium sulphate 

Correct Answer:- Option-A

8:-An agent used for gaseous sterilization 
A:-Hydrogen sulphide
B:-Nitrous oxide 
C:-Methane
D:-Ethylene oxide

Correct Answer:- Option-D

9:-Which among the following is a substitute of Cinchona 

A:-Cinchona succirubra
B:-Cinchona calisaya
C:-Remijia pendunculata 
D:-Cinchona officinalis 

Correct Answer:- Option-C

10:-Oxytocic activity of the Ergot is due to the presence of 

A:-Ergotamine
B:-Ergometrine
C:-Dihydroergotamine
D:-Lysergic acid diethylamide 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email