MCQs on Pharmacy -8

1:-Which among the following is NOT a first line drug for the treatment of Tuberculosis 

A:-Rifampicin
B:-Ethionamide 
C:-Isoniazide 
D:-Ethambutol

Correct Answer:- Option-B

2:-Which among the following is a first generation Cephalosporin 
A:-Cefepime
B:-Cefuroxime 
C:-Cefixime 
D:-Cephalexin

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is NOT the use of Propranolol 

A:-Glaucoma
B:-Cataract 
C:-Migraine
D:-Hypertension

Correct Answer:- Option-B

4:-Vitamin present in the shark liver oil 

A:-Vitamin A
B:-Vitamin D 
C:-Vitamin K 
D:-Vitamin E

Correct Answer:- Option-A

5:-Who is the Secretary of Pharmacy and Therapeutic Committee 
A:-Administrator
B:-Pharmacist
C:-Medical Director 
D:-Chief Physician

Correct Answer:- Option-B

6:-Which among the following drug induce hepatic microsomal enzymes 

A:-Isoniazid
B:-Phenylbutazone 
C:-Cimetidine
D:-Phenytoin

Correct Answer:- Option-D

7:-Which among the following preparation is applied to body cavity 

A:-Collodion
B:-Liniments 
C:-Douches 
D:-Paints

Correct Answer:- Option-C 

8:-1mg is equivalent to

A:-1000μg
B:-100μg 
C:-10μg 
D:-50μg

Correct Answer:- Option-A

9:-example for preservative added in whole human blood 

A:-Phenyl mercuric acetate
B:-Phenyl mercuric nitrate 
C:-Phenol
D:-No preservative 

Correct Answer:- Option-D

10:-Meaning of latin term "primo mane" 

A:-As directed
B:-Breakfast
C:-During night
D:-Early in the morning 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email