MCQs on Pharmacy - 7


1:-Total number of Axial bone in adult human body 

A:-126B:-80
C:-206
D:-202

Correct Answer:- Option-B

2:-Indian senna obtained from the plant 

A:-Cassia angustifolia
B:-Cassia acutifolia 
C:-Cassia obovata 
D:-Cassia auriculata

Correct Answer:- Option-A

3:-What is the descriptive name of clotting factor X 

A:-Fibrinogen
B:-Labile factor 
C:-Prothrombin
D:-Stuart-Prower factor 

Correct Answer:- Option-D

4:-Which among the following is a sterile preparation 

A:-Nasal drops
B:-Effervescent granules
C:-Ophthalmic Preparations 
D:-Otic Preparations 

Correct Answer:- Option-C

5:-Which among the following drug formulation is required to be stored in refrigerator 

A:-Emulsions
B:-Suspensions 
C:-Vaccines
D:-Non of the above 

Correct Answer:- Option-C

6:-Which among the following is a liquid alkaloid 

A:-Nicotine
B:-Strychnine 
C:-Quinine
D:-Colchicine

Correct Answer:- Option-A

7:-Schedule R of Drugs and Cosmetic Act deals with 

A:-Disinfectants
B:-Antiseptics
C:-Mechanical Contraceptives 
D:-Dyes,Colours & Pigments 

Correct Answer:- Option-C

8:-Sterilization condition by Steam Sterilization of Injection as per IP 

A:-121°C at 15psig for 30 minutes
B:-171°C at 15psig for 1 hour
C:-135°C at 15psig for 15 minutes 
D:-134°C at 15psig for 15 minutes 

Correct Answer:- Option-A

9:-One table spoon is equivalent to 

A:-10ml
B:-15 ml 
C:-20 ml
D:-5 ml

Correct Answer:- Option-B 

10:-Iatrogenic disease means

A:-Drug induced disease 
B:-Systemic infections
C:-Physician induced desease 
D:-Contagious disease 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email