MCQs on Pharmacy -6


1:-Acetazolamide inhibits the enzyme 

A:-Alcohol dehydrogenase
B:-Aldehyde dehydrogenase 
C:-Carbonic anhydrase
D:-pyruvate dehydrogenase 

Correct Answer:- Option-C

2:-Viscosity of Agar solution is due to the presence of

A:-Agarose
B:-Cellulose
C:-Agaropectin 
D:-cellobiose

Correct Answer:- Option-C

3:-Which among the following is not an anti thyroid drug 

A:-Carbimazol
B:-Levothyroxine sodium 
C:-Propylthiouracil
D:-Iodine

Correct Answer:- Option-B

4:-Anti estrogen used for the treatment of infertility 

A:-Tamoxifen
B:-Ibuprofen 
C:-Naproxen 
D:-Clomifene

Correct Answer:- Option-D

5:-Drugs which contain Catechol nucleus 

A:-Nor adrenalin
B:-Ephedrine
C:-Phenylephrine 
D:-Pseudo ephedrin

Correct Answer:- Option-A 

6:-Hydrous wool fat is known as

A:-Lanolin
B:-Macrogoal 
C:-Cholestrol 
D:-Lecithin

Correct Answer:- Option-A

7:-Repacking license are granted in drugs specified in following schedules except 

A:-Schedule X
B:-Schedule C & C1 
C:-Schedule H
D:-Schedule O

Correct Answer:- Option-B

8:-Antidot used for the treatment of organo phosphorous poisoning 

A:-Physostigmine
B:-Pyridostigmine 
C:-Pralidoxime
D:-Pilocarpine

Correct Answer:- Option-C

9:-Toxic principle present in the castor seed 

A:-resino tannic acid
B:-Recinoleic acid 
C:-Isorecinoleic acid 
D:-Ricin

Correct Answer:- Option-D

10:-Schedule M1 of Drugs and Cosmetics Act 1940 & Rules 1945 deals with 
A:-Allopathic medicines
B:-Homeopathic medicines 
C:-Medical devices
D:-Cosmetics

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email