MCQs on Pharmacy - 5

1:-Non sugar parts of the glycosides are called

 A:-Aglycon
B:-Glycon 
C:-Glycogen
 D:-Glycol

Correct Answer:- Option-A

2:-All are Heterocyclic alkaloids except
 A:-Nicotine
B:-Strychnine 
C:-Ergotamine
 D:-Ephedrine

Correct Answer:- Option-D

3:-Vitamin present in Coenzyme A
 A:-Riboflavin
B:-Pyridoxine 
C:-Biotin
D:-Pantothenic acid

 Correct Answer:- Option-D

4:-Which among the following is a Non Reducing sugar 

A:-Sucrose
B:-Glucose
C:-Maltose 
D:-Lactose

Correct Answer:- Option-A

5:-Latest edition of Indian Pharmacopoeia was published in the year 

A:-1996
B:-2014 
C:-2010 
D:-2007

Correct Answer:- Option-B

6:-Use of Potassium Iodide in Iodune solution 

A:-Increase the solubility of Iodine
B:-Decrease the solubility of Iodine 
C:-Reduce the toxicity of Iodine
D:-Improve the apearance of Iodine solution 

Correct Answer:- Option-A

7:-How much of 7 Percentage solution will be required to prepare 250 ml of 1 in 100 Solution 
A:-0.026 ml
B:-2.8 ml
C:-7 ml
D:-35.71 ml

Correct Answer:- Option-D

8:-Term used to describe Partial OR Complete separation of Top or Bottom of the tablet

 A:-Lamination
B:-Capping 
C:-Picking 
D:-Chipping


Correct Answer:- Option-B 

9:-Drug of choice for filariasis

A:-Carbamazepine 
B:-Diethyl succimide
C:-Diethyl Carbamazine 
D:-Carbimazole

Correct Answer:- Option-C

10:-Antibiotic which causes Gray Baby Syndrome 

A:-Gentamicin
B:-Doxorubicin
C:-Chloramphenicol 
D:-Amikacin

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email