MCQs on Samhitha Sanskrit and Sidhanta - 4

1:-Which of the following should not be consumed in excess?

A:-Pippali
B:-Maricham 
C:-Naagaram 
D:-Chavyam

Correct Answer:- Option-A

2:-Kashya rasa in mouth is a symptom of 

A:-Vata kopa
B:-Pitta kopa 
C:-Kapha kopa
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-A

3:-Which oushadha kala is suitable for Akshepaka?

A:-Saannam 
B:-Nisi
C:-Muhurmuhur 
D:-Samudgam

Correct Answer:- Option-D

4:-Body strength will be highest during 

A:-Sarat
B:-Hemantha 
C:-Vasantha 
D:-Varsha

Correct Answer:- Option-B

5:-Which milk can be consumed in Atisara roga?

A:-Gavam 
B:-Aajam
C:-Aoushtram 
D:-Maahisham

Correct Answer:- Option-B

6:-Which one is not included in Sweda?

A:-Kupa 
B:-Kumbhi 
C:-Jentaka 
D:-Khara

Correct Answer:- Option-D 

7:-Author of Bhaishajya ratnavali

A:-Govinda das
B:-Gopalacharya lu 
C:-P.V. Sharma
D:-Lakshmi pati

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of the following is not vikriti?

A:-Manas
B:-Tanmatra 
C:-Indriya
D:-Mahabhoota

Correct Answer:-Option-B

9:-Uttarayanam is

A:-Visarga Kala
B:-Vikshepana Kala 
C:-Vilayana kala
D:-Adana kala

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is a division of Pitta?

A:-Kledaka 
B:-Bodhaka 
C:-Alochaka
D:-Avalambakam

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email