MCQs on Textile Technology - 8

1:-The dividend for a standard 7 wheel take-up mechanism is

A:-10
B:-36
C:-1
D:-72

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following holds good for a sectional warping machine?

A:-Sizing and warping are done simultaneously
B:-Sizing is done after warping
C:-Pre sized warp is used in the feed package
D:-Doubled yarn alone can be produced

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following is the primary ingredient in size paste?

A:-Weighting agent
B:-Anti foaming agent
C:-Wetting agent
D:-Adhesive

Correct Answer:- Option-D

4:-Sow box is used in

A:-Slaher sizing machine
B:-Multiple box loom
C:-Drop box looms
D:-Pit looms

Correct Answer:- Option-A

5:-In sizing, poly vinyl alcohol is used as

A:-Antiseptic
B:-Anti-mildew agent
C:-Humectant
D:-Adhesive

Correct Answer:- Option-D

6:-What will happen in power loom, when the change wheel for seven wheel take-up motion is replaced with a bigger one?

A:-Loom speed is increased
B:-Loom production is decreased
C:-Loom speed is decreased
D:-Loom production is increased

Correct Answer:- Option-B

7:-The function of oscillating backrest is

A:-To provide support for the weaver
B:-To provide support for the weaver's beam
C:-To maintain uniform warp tension
D:-Support the held from falling

Correct Answer:- Option-C

8:-If one bundle each of `"10^s, 20^s, 2/20^s"` and `"40^s"` cotton yarn are weighted, then

A:-All of them weigh the same
B:-`"10^s"` bundle is heavier
C:-`"40^s"` bundle is heavier
D:-`"2/20^s"` bundle is heavier

Correct Answer:- Option-A

9:-In English cotton system, as the count increases

A:-Thickness of yarn increases
B:-Thickness of yarn decreases
C:-Thickness of yarn remains the same
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following is called the universal system?

A:-English cotton
B:-Tex
C:-Denier
D:-French cotton

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email