MCQs on Transfusion Medicine - 4

1:-Focus of oxygen sensor in foetus is

A:-Kidney
B:-Liver
C:-Carotid sinus
D:-Spleen

Correct Answer:- Option-B

2:-Approximately at ___________ age children attain the adult value of PT, aPTT and INR

A:-6 years
B:-10 years
C:-8 years
D:-16 years

Correct Answer:- Option-D

3:-False statement about CD44 glycoprotein

A:-Present on most of the tissues
B:-Minor component of RBC membrane
C:-Involved in T and B cell activation
D:-Involved in WBC adhesion activities

Correct Answer:- Option-B

4:-One transfusion set can be used for multiple transfusions up to

A:-6 hrs
B:-4 hrs
C:-12 hrs
D:-24 hrs

Correct Answer:- Option-B

5:-Best filter to transfuse leuco reduced and irradiated single donor plasma is

A:-Standard blood filter
B:-Macroaggregate filter
C:-Leuco reduction filter
D:-Irradiation filter

Correct Answer:- Option-A

6:-Anticoagulant commonly used in Apheresis procedure

A:-CPD
B:-ACD
C:-CPDA
D:-EDTA

Correct Answer:- Option-B

7:-This reagent is not used to enhance antigen antibody reaction

A:-DTT
B:-Polybrene
C:-PEG
D:-Ficin

Correct Answer:- Option-A

8:-Refrigerated whole blood reduces the transmissions of

A:-Hepatitis A
B:-Hepatitis B
C:-Hepatitis C
D:-Syphilis

Correct Answer:- Option-D

9:-Blood group antigen that is not enlisted in the routine antibody identification panel is

A:-M
B:-I
C:-`Le^a`
D:-`JK^a`

Correct Answer:- Option-B

1o:-In large volume neonatal transfusions nephrotoxicity is due to the metabolite

A:-Sodium metaphosphate
B:-Adenosine dioxamine
C:-1, 4-dioxy chloroquine
D:-2, 8-dioxy adenine

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog