MCQs on Transfusion Medicine - 3

1:-First blood bank in India was established at

A:-Delhi
B:-Calcutta
C:-Pune
D:-Bombay

Correct Answer:- Option-B

2:-AIDS cases are reported first in the year

A:-1960
B:-1971
C:-1981
D:-1980

Correct Answer:- Option-C

3:-World's first hospital blood bank at cook county hospital, Chicago was began by

A:-James Blundell
B:-Fantus
C:-Mollison
D:-Ottenberg

Correct Answer:- Option-B

4:-Professional Blood donation banned in India since

A:-January 1, 1999
B:-January 1, 1997
C:-January 1, 1998
D:-January 1, 1996

Correct Answer:- Option-C

5:-Government of India made test for Human Immunodeficiency Virus (HIV) mandatory by notifying in drugs and cosmetic act on _________.

A:-1991
B:-1985
C:-1989
D:-1990

Correct Answer:- Option-C

6:-License of Blood storage centre is valid for

A:-3 years
B:-2 years
C:-5 years
D:-1 year

Correct Answer:- Option-B

7:-National voluntary blood donation day October 1st is in memory of

A:-Dr. J.G. Jolly
B:-Karl Landsteiner
C:-William Harvey
D:-Wiener Klinische

Correct Answer:- Option-A

8:-Govt. of India published the National Blood policy in the year

A:-2002
B:-2000
C:-1999
D:-2001

Correct Answer:- Option-A

9:-Cycle of disaster management include

A:-Preparedness
B:-Response
C:-Recovery
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

10:-Approved additive solutions for RBC storage are all except

A:-AS-1
B:-AS-2
C:-AS-3
D:-AS-4

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email