MCQs on Transfusion Medicine - 2

1:-Transplantation of porcine heart valve to a man is an example of

A:-Syngenic transplant
B:-Xenogenic transplant
C:-Allogenic transplant
D:-Autologous transplant

Correct Answer:- Option-B

2:-5% Albumen as a plasma volume expander has a half life of

A:-One day
B:-12 hrs
C:-16 hrs
D:-8 hrs

Correct Answer:- Option-C

3:-Granulocyte components to be transfused within _____________ hrs after collection.

A:-8 hrs
B:-24 hrs
C:-48 hrs
D:-6 hrs

Correct Answer:- Option-B

4:-An ideal blood substitute have the following characteristic except

A:-Increased availability
B:-Long shelf life
C:-Universal compatibility
D:-Infectious chance as blood products

Correct Answer:- Option-D

5:-Blood warmer use is not indicated in

A:-Neonatal exchange transfusion
B:-Patients with cold aggulutinins
C:-Rapid transfusion through central venous catheter
D:-Rapid transfusion in children

Correct Answer:- Option-C

6:-"Leap frog" technique relate to the context of

A:-Apheresis plasma collection
B:-Autologous transfusion
C:-Irradiation of blood products
D:-Pathogen inactivation of blood products

Correct Answer:- Option-B

7:-Hyper coagulable state is associated with all except

A:-Antithromobin deficiency
B:-Increased protein S
C:-Factor V Leiden mutation
D:-F XII deficiency

Correct Answer:- Option-B

8:-Post haematopoietic stem cell transplant prophylaxis is given to combat

A:-Herpes simplex virus
B:-Cytomegalovirus
C:-Epstein Barr virus
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

9:-During preparative regimen in a bidirectional incompatible bone marrow transplant following blood group plasma can only be transfused

A:-AB blood group
B:-Donor blood group
C:-Recipient blood group
D:-O blood group

Correct Answer:- Option-A

10:-Hematological malignancy associated with autoimmune hemolytic anemia is

A:-Acute Lymphoblastic leukemia
B:-Chronic myeloid leukemia
C:-(1) and (2)
D:-Chronic lymphocytic leukemia

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog