MCQs on Transfusion Medicine - 1

1:-Colour of the label used for autologous transfusions units

A:-Pink
B:-Orange
C:-Green
D:-Blue

Correct Answer:- Option-C

2:-A donor experiences facial muscle twitch during platelet pheresis, what should be done?

A:-Detach ACD line
B:-Decrease return rate
C:-Add saline to the line
D:-Stop the procedure

Correct Answer:- Option-B

3:-Quality indicator mandated for accredited blood banks to monitor and report every 6 months

A:-Donor deferral rate
B:-Donor reaction rate
C:-Percentage of components prepared
D:-Wastage rate

Correct Answer:- Option-D

4:-Recommended temperature for storage of cryopreserved umbilical cord blood cells

A:- ≤-150°C
B:- ≤-210°C
C:- ≤100°C
D:-≤-80°C

Correct Answer:- Option-A

5:-Tests for QC of peripheral blood stem cells include

A:-Clonogenic assay
B:-Cell viability
C:-Sterility testing
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

6:-A peripheral stem cell donor can't donate blood/apheresis for _____________.

A:-1 year
B:-6 months
C:-3 months
D:-3 years

Correct Answer:- Option-B

7:-Advantages of Apheresis derived blood components except

A:-Reduced donor exposure
B:-Matching of donor to patient is not required
C:-Higher quality produced
D:-Reduced donor reactions

Correct Answer:- Option-B

8:-Maximum volume of blood collected from a blood donor should not exceed

A:-10.5 ml/kg body wt
B:-11 ml/kg body wt
C:-12.5 ml/kg body wt
D:-12 ml/kg body wt

Correct Answer:- Option-A

9:-Minimum area required to set up an Apheresis room

A:-50 sq.m
B:-10 sq.m
C:-25 sq.m
D:-100 sq.m

Correct Answer:- Option-B

10:-Indication for red cell exchange in malaria is

A:-Parasitemia more than 30% in the absence of clinical complications
B:-Pregnant woman with malaria
C:-Parasitemia more than 10% with response to treatment
D:-Parasitemia more than 10% in the absence of clinical complications

Correct Answer:- Option-A
Share:

3 comments:

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email