MCQs on Transfusion Medicine - 5

1:-In which of the following situation a negative control with albumin is mandatory in Rh typing?

A:-Use of high protein reagents
B:-Use of low protein reagents
C:-Use of monoclonal antisera
D:-Use of polyclonal antisera

Correct Answer:- Option-A

2:-Rise in temperature in FNHTR

A:->2°C
B:->1°C
C:->3°C
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

3:-Infectious agent transmitted by white cells in a blood product

A:-HBV
B:-Tryponemia pallidum
C:-Plasmodium malaria
D:-Cytomegalovirus

Correct Answer:- Option-D

4:-All are clinical features of iron overload

A:-Heart failure
B:-Diabetes
C:-Hyperthyroidism
D:-Liver failure

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following blood group gene is located in chromosome I?

A:-Kell
B:-Kidd
C:-Duffy
D:-Lutheran

Correct Answer:- Option-C

6:-Maximum age for a first time blood donor

A:-50 yrs
B:-60 yrs
C:-40 yrs
D:-45 yrs

Correct Answer:- Option-B

7:-Patient with body surface area of `2 m^2` is transfused with 4 × 10" platelet, initial platelet count of 5000/μl and post transfusion count 25000/μl. What would be the corrected count increment?

A:-5000/μl
B:-10,000/μl
C:-20,000/μl
D:-8000/μl

Correct Answer:- Option-B

8:-Most important antibody causing TRALI?

A:-HNA-3a
B:-HNA-2a
C:-HNA-1a
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

9:-Routine premedication to transfusion recipient is

A:-Advised
B:-Not advised
C:-Optional
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

10:-Lethal triad of massive transfusion

A:-Anemia, coagulopathy and hypothermia
B:-Coagulopathy, hypothermia, acidosis
C:-Hypothermia, acidosis, anemia
D:-Anemia, coagulopathy, acidosis

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email