MCQs on Transfusion Medicine - 6

1:-Author of the book titled "Experiments on the transfusion of blood by syringe"

A:-William Harvey
B:-James Blundell
C:-Baxton-Hick
D:-Richard Lower

Correct Answer:- Option-B

2:-Frozen RBC can be stored up to

A:-10 years
B:-25 years
C:-5 years
D:-One year

Correct Answer:- Option-A

3:-Biochemical composition of RBC membrane is

A:-52% protein, 40% lipid and 8% carbohydrate
B:-40% protein, 52% lipid and 8% carbohydrate
C:-52% carbohydrate, 40% lipid and 8% protein
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

4:-Minimum hemoglobin value required to accept an adult as a blood donor is

A:-12 gm/dl
B:-12.5 gm/dl
C:-13 gm/dl
D:-11.5 gm/dl

Correct Answer:- Option-B

5:-Expiry date of irradiated platelet is

A:-1 day
B:-3 days
C:-7 days
D:-No change from original expiration date

Correct Answer:- Option-D

6:-ABO gene locus is in chromosome

A:-9q34.2
B:-19p13.3
C:-6p24.2
D:-4q28-q31

Correct Answer:- Option-A

7:-Latest included blood group is ISBT is

A:-LAN
B:-VEL
C:-AUG
D:-FORS

Correct Answer:- Option-C

8:-Compatible IV solution that can be administered through the same transfusion gel is _________.

A:-Ringer lactate
B:-20% dextrose
C:-Plasmalyte A
D:-10% dextrose

Correct Answer:- Option-C

9:-Which of the following antibodies is most likely to be naturally occurring

A:-Anti K
B:-Anti M
C:-Anti e
D:-Anti `JK^a`

Correct Answer:- Option-B

10:-Of the following a non carbohydrate antigen is

A:-H
B:-Lewis
C:-I
D:-Rh

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email