MCQs on Transfusion Medicine - 7

1:-A null phenotype of RBCs resistant/delayed lysis by 2 m urea

A:-Fy (a-b-)
B:-Le (a-b-)
C:-JK (a-b-)
D:-Co (a-b-)

Correct Answer:- Option-C

2:-Half life of Hydroxy Ethyl Starch (HES)

A:-6 hrs
B:-12 hrs
C:-24 hrs
D:-48 hrs

Correct Answer:- Option-C

3:-Super transfusion protocol in thalassemic children recommended hemoglobin target as

A:-8-9 gm/dl
B:-9-10 gm/dl
C:-11-12 gm/dl
D:-12-13 gm/dl

Correct Answer:- Option-C

4:-In preterm infants Kernicterus starts when the serum bilirubin level is

A:-5-8 mg/dl
B:-8-12 mg/dl
C:-20-30 mg/dl
D:-19-27 mg/dl

Correct Answer:- Option-B

5:-Albumen treatment is not indicated in

A:-Burns
B:-Shock
C:-Cachexia
D:-Plasmapheresis

Correct Answer:- Option-C

6:-Blood group system related to McLeod syndrome is

A:-Kell
B:-Kidd
C:-Duffy
D:-Lewis

Correct Answer:- Option-A

7:-Strategies for augmenting cell dose in umbilical cord stem cell transplantation include all except

A:-Exvivo expansion of umbilical cord blood stem and progenitor cells
B:-Intra bone marrow injection
C:-Thyroid hormone treatment
D:-Multiple unit umbilical cord blood transplantation

Correct Answer:- Option-C

8:-Percentage of red cell suspension used in column agglutination technique is

A:-1%
B:-5%
C:-10%
D:-40%

Correct Answer:- Option-A

9:-'Witebsky' test is used for

A:-Irregular antibody detection
B:-Secretory status
C:-Compatibility test
D:-Transfusion reactions

Correct Answer:- Option-B

10:-Elution method good for eluting IgG antibody

A:-Heat elution
B:-Glycine EDTA elution
C:-Both (1) and (2)
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog