MCQs on Visual Arts -23

1. Assertion (A): Edward Munch is well known painter also done woodcut and lithography.

Reason (R): Those day’s artist does not have satisfaction in only one medium and technic of art.

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) and (R) both are not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is wrong (R) is correct.

Answer: (C)

2. Assertion (A): Smoking the plate, helps soft ground to dry and closing the pin holes.

Reason (R): When the very thin soft ground applied on plate, so print maker has to close the pin holes with normal ground.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct (R) is wrong.

(D) (A) is wrong (R) is correct.

Answer: (C)

3. Assertion (A): Paul Gaugin was painter and also did prints.

Reason (R): Paul Gaugin was inspired in Tahiti Island by its nature and women.

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are incorrect.

Answer: (A)


4. Assertion (A): Persistence of vision explains that images if shown in fast succession, the human eye would perceive them as moving.

Reason (R): Persistence of vision is a phenomenon used for flip books.

(A) (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct (R) is correct.

Answer: (A)

5. Assertion (A): Tertiary colours are also referred to as analogous colours with respect to the colour wheel.

Reason (R): Tertiary colours are situated between the primary and secondary colours with respect to the colour wheel.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) are not correct.

Answer: (C)

6. Assertion (A): In design, balance, emphasis, rhythm, unity and contrast are the principles with which design is made.

Reason (R): In design line, shape, texture space, size and value are the elements determining how the design is made.

(A) (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

7. Assertion (A): Prehistoric rock paintings reflect mostly hunting scenes and wild animals.

Reason (R): Because life of primitive society was largely based on hunting animals.

(A) (A) is incorrect and (R) is correct.

(B) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(C) (A) is correct and (R) is correct.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: (C)

8. Assertion (A): Dry brush stroke technique is used in oil and water colour painting.

Reason (R): Dry brush strokes create a special texture on surface.

(A) (A) is correct and (R) is correct.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(D) (A) is correct and (R) is incorrect.

Answer: (A)

9. Assertion (A): In Mughal painting of Akabari period horizon is always drawn higher as compared to later painting.

Reason (R): During the Akbar period Mughal Empire expanding, so in painting he wanted to capture ground activities going on in his domain.

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is correct and (R) is correct.

(C) (A) is incorrect and (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (B)

10. Select the correct sequence of the structure of Buddhist Stupa from bottom to top:

(A)Chhatravali, Harmika, Andbhag, Medhi

(B) Medhi, Andbhag, Harmika, Chhatravali

(C) Medhi, Harmika, Andbhag, Chhatravali

(D) Medhi, Chhatravali, Andbhag, Harmika

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email