MCQs on Visual Arts -24

1. Arrange the correct sequence from cool to warm colour:

(A) Blue, Crimson, Green, Vermilion

(B) Crimson, Blue, Green, Vermilion

(C) Blue, Green, Crimson, Vermilion

(D) Green, Blue, Vermilion, Crimson

Answer: (C)

2. Select the correct sequence according to chronological order:

(A) Dali, Jackson Pollock, Monet, Gauguin

(B) Gauguin, Monet, Dali, Jackson Pollock

(C) Monet, Gauguin, Dali, Jackson Pollock

(D) Jackson Pollock, Dali, Gauguin, Monet

Answer: (C)

2. Select the correct sequence in chronological order according to their creation:

(A) Mahapurana, Razm-nama, Hamzanama, Kalpsutra

(B) Kalpsutra, Mahapurana, Hamzanama, Razm-nama

(C) Razm-nama, Hamzanama, Mahapurana, Kalpsutra

(D) Hamzanama, Mahapurana, Kalpsutra, Razm-nama

Answer: (B)

3. Select the correct chronological sequence of the Indian Painting’s school:

(A) Ajanta, Garhwal, Bengal, Kangara

(B) Garhwal, Bengal, Kangara, Ajanta

(C) Ajanta, Kangara, Bengal, Garhwal

(D) Ajanta, Kangara, Garhwal, Bengal

Answer: (D)

4. Match monuments to their sites:

(a) Tomb of Sher Shah Suri (i) Mandu

(b) Atala Masjid (ii) Delhi

(c) Tomb of Ghiyas-ud-Din Tughlaq (iii) Sasaram, Bihar

(d) Hindola Mahal (iv) Jaunpur

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

5. Match the famous paintings to their respective artists:

(a) Raft of Medusa (i) Raphael

(b) Scream (ii) Edward Munch

(c) Lunch on the Grass (iii) Gericault

(d) School of Athens (iv) Manet

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

6. Match the authors with their work:

(a) Benjamin Rowland (i) Survey of Indian Sculpture

(b) V.S. Agrawal (ii) Indian Architecture

(c) Percy Brown (iii) The Art and Architecture of India

(d) S.K. Saraswati (iv) Indian Art

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (D)

7. Match the following:

(a) Pyrometric cone (i) Terracotta

(b) Pointed Chirel (ii) Wood carving

(c) Gouge (iii) Bronze casting

(d) Luto (iv) Stone carving

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

8. Match the following:

(a) The Louvre (i) London

(b) Baptistery of S. Giovanni (ii) Greece

(c) Victoria and Albert Museum (iii) Paris

(d) The Parthenon (iv) Florence

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)

9. Match the following sculptors with their relevant cities:

(a) Balan Nambiar (i) Delhi

(b) Rabindra Reddy (ii) Shillong

(c)Prithpal Laddy (iii) Bangalore

(d) Mrinalini Mukherjee (iv) Hyderabad

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

10. Match the following:

(a) Chitta Prasad (i) Metal foil

(b) Devyani Krishna (ii) Wood intaglio

(c) Jayant Parikh (iii) Lino-cut

(d) Sanat Kar (iv) Colour etching

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email