MCQs on Visual Arts -22


1. “Painting is the art of hollowing a Nsurface” said by

(A) Goya

(B) Manet

(C) Degas

(D) Seurat

Answer: (D)

2. Who said the colour is perspective?

(A) Cezanne

(B) Corot

(C) Goya

(D) Redon

Answer: (A)

3. The famous artist who painted ‘Three Women’ in oil.

(A) Jamini Roy

(B) Amrita Shergil

(C) Raja Ravi Verma

(D) A.N. Tagore

Answer: (B)

4. What is the title of Pran Nath Mago’s painting?

(A) Catching Fish

(B) Haldi Grinder

(C) Mother and Child

(D) Autumn

Answer: (A)

5. Assertion (A): For every work of fine art appropriate combination of imagination, abstraction and expression are essential.

Reason (R): In creation of art, imagination helps to make image, abstraction is concerned with structure of form and expression is responsible for emotion.

(A) (A) is not correct, (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

6. Assertion (A): Early rock cut architecture in India clearly bears the imprint of wooden architecture.

Reason (R): Because in the period between end of Harappa and 6th/5th century BCE wooden architecture was in vogue in India and later shifted to durable stone medium.

(A) (A) is partially correct, (R) is correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) (A) and (R) both are partially correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

7. Assertion (A): Michelangelo in his later phase left some part of his sculptures deliberately unfinished.

Reason (R): He grew old and was more interested in painting.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (B)

8. Assertion (A): Henry Moore did not aim at beauty which pleases only.

Reason (R): Because his works have a pent-up power as in primitive sculptures.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is correct (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

9. Assertion (A): All great art grow out of a unifying ideal.

Reason (R): Because great art always evokes life only.

(A) (A) is not correct (R) is correct.

(B) (A) is correct (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

10. Assertion (A): Visual Literacy is not like verbal literacy.

Reason (R): As we have to learn to read and write, we have not to learn to ‘read’ the visual world.

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are not correct.

(C) (A) is not correct (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog