MCQs on Visual Arts -38

1. Choose the correct sequence of parts of architecture in elevation of Orissan temple.
(A) Audha, Kalash, Khapuri, Amlaka

(B) Amlaka, Khapuri, Kalash, Audha

(C) Amlaka, Kalash, Khapuri, Ayudha

(D) Kalash, Amlaka, Khapuri, Ayudha

Answer: (B)

2. Choose the correct chronological sequence:

(A) Dharmarajika Stupa, Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple

(B) Bhaja Chaitya, Dharmarajika Stupa, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple

(C) Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa, Konark Sun Temple

(D) Bhaja Chaitya, Konark Sun Temple, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa

Answer: (A)

3. Choose the correct chronological sequence of the texts.

(A) Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Harshcharita, Kalpasutra

(B) Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Kalpasutra, Harshcharita

(C) Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Ashtadhyayi, Kalpasutra

(D) Ashtadhyayi, Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Kalpasutra

Answer: (D)

4. Choose the correct sequence of the works of Pablo Picasso.

(A) La Vie, The Old Guitarist, Les Demoiselles d’Avignon, Guernica

(B) The Old Guitarist, La Vie, Les Demoiselles d’Avignon, Guernica

(C) La Vie, les Demoiselles d’Avignon, The Old Guitarist, Guirnica

(D) Les Demoiselles d’Avignon, The Old Guitarist, La Vie, Guernica

Answer: (B)

5. Choose the correct chronological sequence of the scholars:

(A) Percy Brown, Anand Coomarswamy, Stella Kramerisch, Susanne Huntington

(B) Anand Coomarswamy, Percy Brown, Stella Kramerisch, Susanne Huntington

(C) Stella Kramerisch, Susanne Huntington, Anand Coomarswamy, Percy Brown

(D) Percy Brown, Stella Kramerisch, Anand Coomarswamy, Susanne Huntington

Answer: (A)

6. Choose the reverse chronological sequence of the artists:

(A) Gustav Courbet, Theodore Gericault, Jackson Pollock, George Braque

(B) Gustav Courbet, Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault

(C) Jackson Pollock, George Braque, Gustav Courbet, Theodore Gericault

(D) Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault, Gustav Courbet

Answer: (C)

7. Select correct sequence of ground plan in temple architecture.

(A) Sopan, Mandap, Garbhagriha, Antaral

(B) Sopan, Mandap, Antaral, Garbhagriha

(C) Sopan, Antaral, Mandap, Garbhagriha

(D) Sopan, Garbhagriha, Mandap, Antaral

Answer: (B)

8. Select correct sequence in lithography.

(A) Grinding, Surface Cleaning, Application of Gum, Drawing

(B) Grinding, Application of Gum, Surface cleaning, Drawing

(C) Grinding, Surface cleaning, Drawing, Application of Gum

(D) Surface cleaning, Drawing, Application of Gum, Grinding

Answer: (B)

9. Select the correct chronology of the famous print makers.

(A) Michael Wolgemut, William Hogarth, Rembrandt, Ottavio Leoni

(B) Rembrandt, Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, William Hogarth

(C) Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, Rembrandt, William Hogarth

(D) Michael Wolgemut, Ottavio Leoni, Rembrandt, William Hogarth

Answer: (D)

10. Select correct chronological sequence of sculptures.

(A) Shringar, Toilet, The Bull, Mukhabhyas

(B) Mukhabhyas, Shringar, Toilet, The Bull

(C) The Bull, Mukhabhyas, Shringar, Toilet

(D) The Bull, Toilet, Mukhabhyas, Shringar

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email