MCQs on Visual Arts -40

1. Choose the correct chronological sequence of the Sun Temples:

(A) Martand, Osian, Modhera, Konark

(B) Osian, Modhera, Konark, Martand

(C) Modhera, Martand, Konark, Osian

(D) Konark, Modhera, Osian, Martand

Answer: (A)

2. Choose the correct chronological sequence:

(A) Dhai-din-ka-jhopra, Quwatul Islam, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Sultangarhi

(B) Sultangarhi, Quwatul Islam, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Dhai-din-ka-jhopra

(C) Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Sultangarhi, Dhai-din-kajhopra, Quwatul Islam

(D) Quwatul Islam, Dhai-din-kajhopra, Sultangarhi, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq

Answer: (D)

3. Place the following sculptors in chronological order:

(A) Isamu Noguchi, Henry Moore, Rodin, Bernini

(B) Henry Moore, Bernini, Isamu Noguchi, Rodin

(C) Bernini, Rodin, Henry Moore, Isamu Noguchi

(D) Rodin, Bernini, Henry Moore, Isamu Noguchi

Answer: (C)

4. Place the following sculptures in chronological sequence:

(A) Nadeswar, Mill Call, Triumph of labour, Cock Fight

(B) Triumph of labour, Mill Call, Cock Fight, Nadeswar

(C) Cock Fight, Nadeswar, Triumph of labour, Mill Call,

(D) Mill Call, Cock Fight, Nadeswar, Triumph of labour

Answer: (B)

5. Select the correct chronological sequence for the following artists’ groups:

(A) Progressive Artists’ Group, Delhi Shilpi Chakra, Group 1890, Cholamandal

(B) Delhi Shilpi Chakra, Progressive Artists’ Group, Cholamandal, Group 1890

(C) Group 1890, Progressive Artists’ Group, Cholamandal, Delhi Shilpi Chakra

(D) Cholamandal, Group 1890, Delhi Shilpi Chakra, Progressive Artists’ Group

Answer: (A)

6. Select the correct chronological sequence for the following artists:

(A) Nalini Malani, Shanti Dave, Paritosh Sen, Paramjeet Singh,

(B) Shanti Dave, Paritosh Sen, Nalini Malani, Paramjeet Singh

(C) Paritosh Sen, Shanti Dave, Paramjeet Singh, Nalini Malani

(D) Paramjeet Singh, Paritosh Sen, Shanti Dave, Nalini Malani

Answer: (C)

7. Select the correct sequence of the following, in order of evolving technology:

(A) Block printing, Intaglio printing, Lithograph-printing, Silk Screen printing

(B) Silk Screen printing, Intaglio, printing, Lithograph-printing, Block printing

(C) Lithograph-printing, Silk Screen printing, Block printing, Intaglio printing

(D) Lithograph-printing, Intaglio printing, Block printing, Silk Screen printing

Answer: (A)

8. Arrange the following in the evolution of sequence in using wood as a material for prints:

(A) Wood cut, wood engraving, impression of natural texture of wood, wood scratching

(B) Impression of natural texture of wood, wood scratching, wood cut, wood engraving

(C) Wood scratching, wood engraving, wood cut, impression of natural texture of wood

(D) Wood engraving, impression of natural texture of wood, wood scratching, wood cut

Answer: (B)

9. Select the proper sequence of steps for print-ad:

(A) Final designing, post-press, prepress, layout

(B) Pre-press, layout, final designing, post-press

(C) Layout, final designing, prepress, post-press

(D) Post-press, pre-press, final designing, layout

Answer: (C)

10. Choose the correct operational sequence in an advertising agency:

(A) Briefing, Media planning, Creative development, Production/Trafficking

(B) Media planning, Briefing, Creative development, Production/Trafficking

(C) Production/Trafficking, Media planning, Briefing, Creative development

(D) Production/Trafficking, Creative development, Media planning, Briefing

Answer: (A)

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email