MCQs on Visual Arts -41

1. “Chavand Ragamala” is an important painted manuscript from

(A) Mewar
(B) Kishangarh
(C) Bundi
(D) Guler

Answer: (A)

2. Who is the author of the book “Myths and symbols in Indian art and civilization”?

(A) Stella Kramrisch
(B) Heinrich Zimmer
(C) Ananda K. Commaraswamy
(D) Jaya Appaswamy

Answer: (B)

3. Which of the following is not from Akbar’s reign?

(A) Hamzanama
(B) Tutinama
(C) Akbarnama
(D) Padshahnama

Answer: (D)

4. The pylons attached to the mosques are found at

(A) Attala Masjid, Jaunpur
(B) Babri Masjid, Panipat
(C) Jami Masjid, Delhi
(D) Jami Masjid, Dhar

Answer: (A)

5. Among the following, who is not a Spanish painter?

(A) Jusepe de Ribera
(B) Francisco de Zurbaran
(C) Diego de Velazquez
(D) Fillipo Juvarra

Answer: (C)

6. “Action painting” was a term coined by Harold Rosenberg in 1952 to describe the paintings of

(A) Robert Motherwell
(B) Marc Rothko
(C) Jackson Pollock
(D) Willem de Kooning

Answer: (C)

7. What is not common in science and art from the options given below?

(A) Imagination
(B) Order
(C) Structure
(D) Emotion

Answer: (D)

8. Which chemical is used to make the PVA solution light sensitive?

(A) Ammonia
(B) Ammonium chloride
(C) Ammonium bichromate
(D) Ammonium silver

Answer: (Wrong question)

9. False biting is used in

(A) Litho stone
(B) Wood block
(C) Silk screen
(D) Metal plate

Answer: (D)

10. The movable type was invented in

(A) 1450 AD
(B) 1480 AD
(C) 1550 AD
(D) 1560 AD

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog