MCQs on Visual Arts -42

1. Whose work inspired Albrecht Durer’s wood engravings?

(A) Wolhelm Pleydenwurft
(B) Master E.S.
(C) William Blake
(D) Michael Wolgemut

Answer: (D)

2. When did lithography printing start in India?

(A) 1828-1830
(B) 1850-1860
(C) 1895-1905
(D) 1920-1930

Answer: (Wrong question)

3. Name the movement that strongly influenced 20th century graphic designers?

(A) Dadaism
(B) Bauhaus
(C) Cubism
(D) Fauvism

Answer: (B)

4. Which movement asserts the “Utopian” definition: The building of future?

(A) Futurism
(B) De Stijl
(C) Art Nouveau
(D) Bauhaus

Answer: (D)

5. The patriotic “Mile sur mera tumhara”, aired on Indian television in 1998, was composed for

(A) Cancer patients’ association
(B) Indian Army
(C) National Literacy Mission of India
(D) Incredible India

Answer: (C)


6. Ogilvy wrote “I had tasted blood” in which book?

(A) “Ogilvy on advertising”
(B) “Confessions of an advertising man”
(C) “Unpublished Ogilvy”
(D) “Cutting edge advertising”

Answer: (B)

7. “He thinks in terms of need and function. He is able to analyze his problems but his fantasy is boundless.” Who speaks about whom?

(A) Abraham Lincoln about Peter Max
(B) Lazlo Moholy-Nagy about Paul Rand
(C) Barak Obama about Shepard Fairey
(D) Alfred Hitchcock about Saul Bass

Answer: (B)

8. Which ad personality directed the film “Cheeni Kum”?

(A) Prahlad Kakar
(B) Aleque Padamsee
(C) Rituparna Ghosh
(D) R. Balakrishnan

Answer: (D)

9. Stonehenge is in which country?

(A) China
(B) France
(C) Japan
(D) Great Britain


Answer: (D)


10. In which country were the “warriors” made?

(A) Australia
(B) China
(C) Singapore
(D) Japan

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog