MCQs on Visual Arts -45

1. Choose the correct chronological sequence for the following sculptures of Venus:

(A) Caravaggio, Giorgione, Chardin, Francisco de Goya
(B) Giorgione, Caravaggio, Chardin, Francisco de Goya
(C) Chardin, Francisco de Goya, Giorgione, Caravaggio
(D) Francisco de Goya, Giorgione, Caravaggio, Chardin


Answer: (B)

2. Choose the correct chronological sequence of illustrated manuscripts:

(A) Hamza-nama, Ashtasahasrika- Prajnaparamita, Chaurapanchasika, Kalakacharya-katha
(B) Kalakacharya-katha, Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Hamza-nama, Chaurapanchasika
(C) Chaurapanchasika, Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Kalakacharya-katha, Hamzanama
(D) Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Chaurapanchasika, Kalakacharya-katha, Hamzanama

Answer: (D)

3. Choose the correct chronological sequence:

(A) K.S. Kulkarni, A.R. Chugatai, Atul Dodiya, A. Ramchandran
(B) A.R. Chugatai, K.S. Kulkarni, A. Ramchandran, Atul Dodiya
(C) A. Ramchandran, A.R. Chugatai, Atul Dodiya, K.S. Kulkarni
(D) Atul Dodiya, A.R. Chugatai, A. Ramchandran, K.S. Kulkarni

Answer: (B)

4. Choose the correct chronological sequence:

(A) Vilas Shinde, Haren Das, Walter D’Souza, Anupam Sood
(B) Anupam Sood, Haren Das,Vilas Shinde, Walter D’Souza
(C) Haren Das, Anupam Sood, Walter D’Souza, Vilas Shinde
(D) Walter D’Souza, Vilas Shinde, Haren Das, Anupam Sood

Answer: (C)

5. Choose the correct chronological sequence of the following works in printmaking media:

(A) “Sleep of Reason” (Goya), “Prodigal son” (Rembrandt), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Scream” (Edvard Munch)
(B) “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Scream” (Edvard Munch)
(C) “Scream” (Edvard Munch), “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec)
(D) “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Scream” (Edvard Munch)

Answer: (D)

6. Assertion (A): Tertiary colours are the colours formed by mixing a primary and a secondary colour.
Reason (R): That is why tertiary hues are two-word names, such as blue-green, red-violet, and yellow-orange.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

7. Assertion (A): Our reactions to colour are culturally specific. Van Gogh called yellow “a colour capable of charming god”. Russians used the colloquial expression “yellow house” for insane asylum.
Reason (R): Because Dylan summed it up when he said, “The sun isn’t yellow, it’s chicken”, and Kandinsky said, “Orange is red brought nearer to humanity by yellow”.

Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (A)

8. Assertion (A): Typically, the point which rests under a question mark or hovers over an ‘i’ is called a dot; the etymology of the word reveals anthropomorphism such as the stem or the shoulder, et. al.
Reason (R): An organic sense of life separated the Roman alphabet from the geometric Greek characters that originally inspired it.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

9. Assertion (A): Surrealist painting is constituted of elements drawn from the realm of the illogical and the world of fantasy.
Reason (R): Because Surrealism was often an outburst of suppressed desires from the subconscious mind.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

10. Assertion (A): Sunga sculptures were invariably carved in low relief with flat surfaces.
Reason (R): Because the sculptors had no knowledge of perspective.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect,
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct,
(C) Both (A) & (R) are correct,
(D) Both (A) & (R) are incorrect,

Answer: (A)

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog