MCQs on Visual Arts -44

1. Which is the correct chronological sequence for the following paintings by Amrita Sher Gil?

(A) “Two Girls”, “Nude”, “Ancient Story Teller”, “Mother India”
(B) “Mother India”, “Nude”, “Ancient Story Teller”, “Two Girls”
(C) “Nude”, “Mother India”, “Two Girls”, “Ancient Story Teller”
(D) “Ancient Story Teller”, “Two Girls”, “Mother India”, “Nude”

Answer: (C)

2. Choose the correct chronological sequence:

(A) “Nimat-nama”, “Bhagavat purana” (Guler), “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Mandu Kalpasutra”
(B) “Mandu Kalpasutra”, “Nimatnama”, “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Bhagavat purana” (Guler)
(C) “Bhagavat purana” (Guler), “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Mandu Kalpasutra”, “Nimat-nama”,
(D) “Nimat-nama”, “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Bhagavat purana” (Guler), “Mandu Kalpasutra”

Answer: (B)

3. Choose the correct chronological sequence:

(A) Firoze Minar, Chand Minar, Char Minar, Qutb Minar
(B) Chand Minar, Char Minar, Qutb Minar, Firoze Minar
(C) Qutb Minar, Firoze Minar, Chand Minar, Char Minar
(D) Char Minar, Qutb Minar, Chand Minar, Firoze Minar

Answer: (C)

4. Choose the. Correct sequence of location from north to south:

(A) Monolithic Kailashnath temple, Brihadiswara temple, Modhera sun temple, Avantiswami temple
(B) Brihadiswara temple, Avantiswami temple, Monolithic Kailashnath temple, Modhera sun temple
(C) Avantiswami temple, Modhera sun temple, Monolithic Kailashnath temple, Brihadiswara temple
(D) Modhera sun temple, Avantiswami temple, Brihadiswara temple, Monolithic Kailashnath temple

Answer: (C)

5. Choose in chronological sequence of best animation feature film that won Academy Awards:

(A) Ratatouille, Shrek, Toy Story 3, Brave
(B) Toy Story 3, Brave, Shrek, Ratatouille
(C) Brave, Ratatouille, Shrek, Toy Story 3
(D) Shrek, Toy Story 3, Brave, Ratatouille

Answer: (A)

6. Choose the correct chronological sequence:

(A) Ideographs, Hieroglyphics, Roman Alphabets, Pictographs
(B) Pictographs, Roman Alphabets, Ideographs, Hieroglyphics
(C) Pictographs, Ideographs, Hieroglyphics, Roman Alphabets
(D) Roman Alphabets, Hieroglyphics, Pictographs, Ideographs

Answer: (C)

7. Choose the correct chronological sequence:

(A) American recruiting poster of WWI, Coke Ad, Marlborough Man, Kellog Ads
(B) Kellog Ads, American recruiting poster of WWI, Coke Ad, Marlborough Man
(C) Coke Ad, Kellog Ads, Marlborough Man, American recruiting poster of WWI
(D) Marlborough Man, American recruiting poster of WWI, Kellog Ads, Coke Ad

Answer: (B)

8. Choose the correct chronological order:

(A) “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravanashaking mount Kailash” (Ellora)
(B) “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram)
(C) “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho)
(D) “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut)


Answer: (C)

9. Choose the correct chronological sequence of sculptors whose preferred medium was stone:

(A) Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt, Rajshekhar Nair, M. Dharmani
(B) M. Dharmani, Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt, Rajshekhar Nair
(C) Balbir Singh Katt, M. Dharmani, Mahendra Pandya, Rajshekhar Nair
(D) Rajshekhar Nair, M. Dharmani, Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt

Answer: (B)


10. Choose the correct chronological sequence:

(A) Kristine Michael, Jyotsna Bhatt, Kumud Patel, Pandu Rangaiah Daroz
(B) Jyotsna Bhatt, Kristine Michael, Kumud Patel, Pandu Rangaiah Daroz
(C) Pandu Rangaiah Daroz, Kumud Patel, Jyotsna Bhatt, Kristine Michael
(D) Kumud Patel, Jyotsna Bhatt, Pandu Rangaiah Daroz, Kristine Michael

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email