MCQs on Visual Arts - 62

1. Assertion (A): Balbir Singh Katt did the tallest sculptures in marble and sandstone.

Reason (R): Balbir Singh Katt liked working in hard material.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

2. Who was often called the “Father of English watercolour”?

(A) Paul Bell

(B) Paul Sandby

(C) William Blake

(D) John Constable

Answer: (B)

3. “Woman drying herself” by Edgar Degas employs the technique

(A) Hatching

(B) Blending

(C) Stippling

(D) Shading

Answer: (A)

4. Who painted the “Blue nude” (1899-1900)?

(A) Georges Seurat

(B) Andy Warhol

(C) Georges Rouault

(D) Henri Matisse

Answer: (D)

5. Which painting in the following list is not painted in tempera?

(A) Gopal Ghose, “A Village near Mussorie”

(B) Benode Behari Mukherjee, “Village shop”

(C) Jamini Roy, “Three Pujaris”

(D) Amrita Shergill, “Woman on charpai”

Answer: (D)

6. “Man eating Jalebi”, “Yayati” and “Sakhi-Bhava” are paintings by which artist?

(A) K.G. Subramanyan

(B) Jogen Chowdhury

(C) Bhupen Khakhar

(D) Vivan Sundaram

Answer: (C)

7. Dynamism was the key concept behind which movement?

(A) Impressionism

(B) Cubism

(C) Expressionism

(D) Futurism

Answer: (D)

8. Choose the correct chronological sequence:

(A) “Hay Wain”, “Raft of the Medusa”, “Olympia”, “Impression: Sunrise”

(B) “Raft of the Medusa”, “Hay Wain”, “Impression: Sunrise”, “Olympia”

(C) “Olympia”, “Impression: Sunrise”, “Hay Wain”, “Raft of the Medusa”

(D) “Impression: Sunrise”, “Raft of the Medusa”, “Olympia”, “Hay Wain”

Answer: (A)

9. Choose the correct chronological sequence:

(A) Stella Karamrisch, Niharranjan Ray, Ananda Coomaraswamy, John C. Huntington

(B) Ananda Coomaraswamy, Stella Karamrisch, Niharranjan Ray, John C. Huntington

(C) John C. Huntington, Ananda Coomaraswamy, Stella Karamrisch, Niharranjan Ray

(D) Niharranjan Ray, Ananda Coomaraswamy, John C. Huntington, Stella Karamrisch

Answer: (B)

10. Choose the correct chronological sequence:

(A) Baumgarten, Hegel, Croce, Susanne Langer

(B) Croce, Susanne Langer, Hegel, Baumgarten

(C) Hegel, Baumgarten, Croce, Susanne Langer

(D) Susanne Langer, Baumgarten, Croce, Hegel

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog