MCQs on Visual Arts - 61

1. Assertion (A): Company painting is a synthesis of European and Indian pictorial characteristics.

Reason (R): Company painting was the result of Indian painters painting for European patrons.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) are (R) are correct.

(D) Both (A) are (R) are incorrect.

Answer: (C)

2. Assertion (A): Benode Behari Mukherjee was blind when he did the 1972 tile-mural in Shantiniketan.

Reason (R): Because he was completely blind from birth.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

3. First newspaper printing stared at which place?

(A) Cochin

(B) Kolkata

(C) Cuttack

(D) Chennai

Answer: (B)

4. For what purpose is the Levigator machine used?

(A) Carving wood block

(B) Scratching plastic

(C) Graining offset plate

(D) Cutting stone

Answer: (C)

5. Planographic printing consists of which of the following set of processes?

(A) Stencil, Silk-screen, Serigraphy

(B) Linocut, Wood cut, Wood engraving

(C) Surface printing, Litho printing, Offset printing

(D) Dry-point, Metal engraving, Etching

Answer: (C)

6. Which of the following is known as “design area” in the screen printing process?

(A) Unexposed portion

(B) Fabric

(C) Covered with brown tape

(D) Exposed portion

Answer: (A)

7. Which liquid is used in Lino etching?

(A) Sulphuric acid

(B) Nitric acid

(C) Sodium Hydroxide

(D) Hydrochloric acid

Answer: (C)

8. Identify the common factor in Mezzotint and Drypoint:

(A) Hardness

(B) Softness

(C) Flatness

(D) Dryness

Answer: (B)

9. An “Advertorial” is an advertisement with special promotional feature in the form of

(A) an editorial

(B) a pictorial illustration

(C) a traditional press release

(D) a front page ‘solus’ newspaper Ad

Answer: (A)

10. Who amongst the following sculptors used pipes for large compositions?

(A) Dhruva Mistry

(B) Shiv Singh

(C) B.K. Guru

(D) Janakiram

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email