MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 14

1. Ura comes under …..

A) Shakha 
B) Koshta
C) Griva 
D) Urdhwajatrugat

Answer: (b)

2. The Chakrapani has mentioned Amahsaya as…….

A) Rasashaya 
B) Medashaya
C) Mamshasaya 
D) Majjasaya

Answer: (c)

3. Udar comes under …..

A) Shakha 
B) Koshta
C) Griva 
D) Urdhwajatrugat

Answer: (b)

4. ………Indriya does the Function of both Dyanendriya as well as Karmendriya.

A) Rasan 
B) Chkashu
C) Ghran 
D) Shrotra

Answer: (a)

5. ………Avayava is not mentioned in Panchdash Koshtangas.

A) Amashaya 
B) Yakrut
C) Kloma 
D) Phuphusa

Answer: (d)

6. ………Avayava is not mentioned in Panchdash Koshtangas.

A) Amashaya 
B) Yakrut
C) Kloma 
D) Unduka

Answer: (d)

7. Sevani present in ………..

A) Karna 
B) Shrotra
C) Jivha 
D) Guda

Answer: (c)

8. Sevani present in ………..

A) Karna 
B) Shrotra
C) Shef ( Shisna) 
D) Guda

Answer: (c)

9. According to Sushruta, Panchdyanedria comes under…

A) Dwadashprana 
B) Dashpranayatana
C) Both A & B 
D) Panchmhabhuta

Answer: (a)

10. Kala Sharir explained in Sushruta Sharir Sthan….. Adhyaya.

A) 4th 
B) 5th
C) 6th 
D) 7th

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog