MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 15

1. Garbhashaya is Situated in ……Aavarta of Yoni.

A) First 
B) Second
C) Third 
D) Forth

Answer: (c)

2. Which Aavarta looks like the Mouth of Rohit Fish?

A) First 
B) Second
C) Third 
D) Forth

Answer: (c)

3. How many Valis Present in the Guda?

A) One 
B) Two
C) Four 
D) Three

Answer: (d)

4.  Which extra Aashaya present in female?

A) Mutrashaya 
B) Kaphasaya
C) Raktashaya 
D) Garbhashaya

Answer: (d)

5. Yakrut develops from……

A) Pitrajbhav 
B) Matrujbhav
C) Aatmajbhav 
D) Rasajbhav

Answer: (b)

6. Pliha develops from…

A) Pitrajbhav 
B) Aatmajbhav
C) Matrujbhav 
D) Rasajbhav

Answer: (c)

7. Utapatti of Unduk occurs from

A) Shonit 
B) Shonit Fen
C) Shonit Kapha 
D) Shonit Kitta

Answer: (d)

8. Jagratastadvikasati Svapatasach nimilati……..

A) Klomam 
B) Hridayam
C) Vrikkam 
D) Mashtishka

Answer: (b)

9. Panchadasha Koshtangas are mentioned by…..

A) Charaka 
B) Sushruta
C) Dalhana 
D) Vagbhata

Answer: (a)

10. Which organ having the shape of inverted lotus?

A) Yakrut 
B) Pliha
C) Hridaya 
D) Phuphusa

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email