MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 16

1. Mritashodhana is described by _______.

A) Charaka 
B) Sushruta
C) Vagbhata 
D) Kashyapa

Answer: (b)

2. Sushruta has described Mritashodhana in which adhyay of sharirsthana?

A) Fourth 
B) Fifth
C) Sixth 
D) Ninth

Answer: (b)

3. For Mritashodhana cadaver should be kept in the water of _______.

A) Tadag 
B) Nadi
C) Nahar 
D) Apaga

Answer: (d)

4. The number of criteria for selection of cadaver is_______.

A) 2 
B) 4
C) 4 
D) 8

Answer: (b)

5. Which of the following options is most appropriate regarding cadaver wrapping for
Mritashodhana?

A) Munja 
B) Kusha
C) Shana 
D) All A, B & C

Answer: (d)

6. Which of the following is used to make kurcha for Mritashodhana?

A) Lakshmana 
B) Shana
C) Ushir 
D) Sahadeva

Answer: (c)

7. Which of the following is not used to make kurcha for Mritashodhana?

A) Ushir 
B) Bal
C) Venu 
D) Shana

Answer: (d)

8. ‘Samudra iva Audakanam Bhavanam’ is the drishtanta related with_______.

A) Vyakta 
B) Kshetradnya
C) Avyakta 
D) Kshetra

Answer: (c)

9. Which of the following is not karmendriya?

A) Pad 
B) Upastha
C) Payu 
D) Prasek

Answer: (d)

10. Which of the following is not dnyanendriya?

A) Vag 
B) Ghrana
C) Shrotra 
D) Chakshu

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog