MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 17

1. The Ayam and Vistara of Ura according to Charakacharya is_________ angula respectively.

A) 24 & 10 
B) 10 & 24
C) 24 & 12 
D) 12 & 24

Answer: (c)

2. The Ayam and Vistara of Hasta-tal according to Sushrutacharya is_____ angula respectively

A) 4 & 6 
B) 4 & 5
C) 6 & 4 
D) 6 & 5

Answer: (c)

3. The Ayam of Bahu/Prabahu according to Sushrutacharya is_________ angula.

A) 12 
B) 14
C) 16 
D) 18

Answer: (c)

4. The Vistara of Lalata according to Charakacharya is _________angula.

A) 4 
B) 5
C) 6 
D) 7

Answer: (a)

5. The Ayam and Vistara of Pada-tal according to Sushrutacharya is _____angula respectively

A) 4 & 4 
B) 4 & 5
C) 5 & 5 
D) 5 & 6

Answer: (c)

6. According to Charakacharya a Ayam of person is _________

A) 83 Angula 
B) 84 Angula
C) 31/2 Hast 
D) 120 Angula

Answer: (b)

7. Ayam of person According to Sushrutacharya is _________

A) 83 Angula 
B) 84 Angula
C) 31/2 Hast 
D) 120 Angula

Answer: (d)

8. According to Vaghbatacharya a Ayam of person is _________

A) 83 Angula 
B) 84 Angula
C) 31/2 Hast 
D) 120 Angula

Answer: (c)

9. According to Sushrutacharya 1st layer of twacha is _________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Avabhasini 
D) Vedini

Answer: (c)

10. Second layer of twacha According to Sushrutacharya is _________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Tamra 
D) Vedini

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email