MCQs on Microbiology - 1

1:-String test is used to identify which of the following bacteria?

A:-Vibrio spp.
B:-Salmonella typhi
C:-E. coli
D:-Shigella sp.

Correct Answer:- Option-A

2:-Cholera red reaction is due to which of the following?

A:-Methyl red and VP test
B:-Indole and Methyl red test
C:-Indole and nitrate reduction test
D:-Urease and nitrate reduction test

Correct Answer:- Option-C

3:-DPT is used for protection against

A:-Dysentry, polio and tetanus
B:-Diarrhoea, pyrexia and tetanus
C:-Diphtheria, polio and tetanus
D:-Diphtheria, whooping cough and tetanus

Correct Answer:- Option-D

4:-Which of the following is called 'the millionaire molecule'?
A:-IgM
B:-IgE
C:-IgA
D:-IgD

Correct Answer:- Option-A

5:-Bence Jones protein is associated with which of the following diseases?

A:-Jaundice
B:-Multiple myeloma
C:-Diabetes
D:-Mycotic infections

Correct Answer:- Option-B

6:-Weil-Felix test is used for the diagnosis of which of the following diseases?

A:-Tetanus
B:-Tuberculosis
C:-Typhus fevers
D:-Typhoid fever

Correct Answer:- Option-C

7:-Smallest unit of antigenicity is known as __________.

A:-Antigen
B:-Antibody
C:-Haptens
D:-Epitope

Correct Answer:- Option-D

8:-Pasteurization is defined as _______________.

A:-Heating to 62.8°C for 30 seconds
B:-Heating to 68.1°C for 80 seconds
C:-Heating to 71.7°C for 15 seconds
D:-Heating to 82.5°C for 10 minutes

Correct Answer:- Option-C

9:-Hybridomas can be isolated using which of the following media?

A:-Hypoxanthine-Aminopterin-Thymidine medium
B:-Eagle's Minimum Essential Medium
C:-Murashige and Skoog medium
D:-Hypoxanthine-Aminoglycoside-Thymine medium

Correct Answer:- Option-A

10:-Shingles is caused by reactivation of which of the following viruses?

A:-Rubella virus
B:-Varicella Zoster virus
C:-Shope Fibroma virus
D:-Respiratory Syncytial virus

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog