MCQs on Microbiology - 2

1:-Volutin granules can be demonstrated by which of the following staining methods?

A:-Gram's staining
B:-LPCB
C:-Acid fast staining
D:-Albert's stain

Correct Answer:- Option-D

2:-Which one of the following is a test for diagnosis of typhoid?

A:-ASO test
B:-Widal test
C:-VDRL test
D:-TPHA test

Correct Answer:- Option-B

3:-The temperature and holding period for routine autoclaving are

A:-`160 °C for 1 second
B:-`121 °C for 15 minutes
C:-`115 °C for 10 minutes
D:-`130 °C for 15 seconds

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following staining techniques is used to demonstrate Spirochaetes in tissues?

A:-Malachite green stain
B:-Acid fast staining
C:-Fontana's stain
D:-LPCB stain

Correct Answer:- Option-C

5:-The term Iatrogenic infection is also known as

A:-Physician induced infection
B:-Subclinical infections
C:-Hospital acquired infection
D:-Blood borne infection

Correct Answer:- Option-A

6:-________ is a major component of biogas.

A:-Alkane
B:-Butane
C:-Ethane
D:-Methane

Correct Answer:- Option-D

7:-Phenyl acetic acid added to the fermentation media for penicillin production is a

A:-Inducer
B:-Inhibitor
C:-Precursor
D:-Mordant

Correct Answer:- Option-C

8:-Baffles are used in fermenters for providing

A:-Acidification
B:-Agitation
C:-Antifoam
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

9:-You are provided with a sputum sample of a suspected case of tuberculosis. The smear prepared with the sample is stained with which of the following staining methods.

A:-Lactophenol Cotton Blue stain
B:-Albert's stain
C:-Fontana's stain
D:-Ziehl-Neelsen stain

Correct Answer:- Option-D

10:-Numerical taxonomy is otherwise called as __________.

A:-Adansonian classification
B:-Molecular classification
C:-Adamson classification
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email