MCQs on Microbiology - 3

1:-Citric acid production is done with the help of which of the following

A:-Aspergillus niger
B:-Aspergillus flavus
C:-Penicillium chyrsogenum
D:-Sacharomyces cerevisiae

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following methods is used to demonstrate antibiotic sensitivity?

A:-Roll tube technique
B:-Slide Culture technique
C:-Stokes' method
D:-Standard Plate count

Correct Answer:- Option-C

3:-Strain improvement for industrial fermentation can be achieved by which of the following methods

A:-Parasexual hybridization
B:-UV mutagenesis
C:-Protoplast fusion
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

4:-Downstream process is used for

A:-Extraction of product
B:-Preparation of media
C:-Sterilization of media
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

5:-Hiss's serum water medium is used to study fermentation reactions in case of which of the following bacteria?

A:-Staphylococcus aureus
B:-Streptococcus pneumoniae
C:-E. Coli
D:-Salmonella typhi

Correct Answer:- Option-B

6:-The colonies of E. coli growing on EMB agar appear as _________.

A:-Dark centered colonies with green metallic sheen
B:-Pink coloured colonies with dark centres
C:-Yellow coloured colonies
D:-Blue colonies

Correct Answer:- Option-A

7:-Flagella seen in Vibrio cholerae can be described as __________.

A:-Peritrichous flagella
B:-Bipolar
C:-Lophotrichous
D:-Single polar flagellum

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following descriptions best suits a mycorrhizae?

A:-Symbiotic association between a fungus and an algae
B:-Symbiotic association between an actinomycete and fungus
C:-Symbiotic association between a fungus and roots of a vascular plant
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

9:-Nisin is defined as which one of the following?

A:-Nucleotide, toxic to nerves
B:-Peptide, lantibiotic used as food preservative
C:-Carbohydrate with antimicrobial properties
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

10:-The ratio of the water vapour pressure of food substrate to the vapour pressure of pure water at the same temperature is known as __________.

A:-Water activity
B:-Water pressure
C:-Partial pressure of water
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog