MCQs on Microbiology - 4

1:-Bile esculin test is used to distinguish which of the following bacteria?

A:-Pneumococci
B:-Group B streptococci
C:-Staphylococci
D:-Group D streptococci

Correct Answer:- Option-D

2:-Which of the following is a predatory bacteria?

A:-Streptomyces
B:-Bacillus
C:-Bdellovibro
D:-Pseudomonas

Correct Answer:- Option-C

3:-Kauffmann-White Scheme is used for serotyping of which of the following bacteria?

A:-Salmonella
B:-Shigella
C:-Streptococcus
D:-Vibrio

Correct Answer:- Option-A

4:-MacConkey's agar is a

A:-differential medium
B:-selective and differential medium
C:-selective medium
D:-enriched medium

Correct Answer:- Option-B

5:-Physiologically and metabolically uniform cell population is obtained during which of the following phases of growth

A:-Death phase
B:-Stationary phase
C:-Log phase
D:-Lag phase

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following methods is used to sterilise L-J medium?

A:-Pasteurization
B:-Autoclaving
C:-Hot-air oven
D:-Inspissation

Correct Answer:- Option-D

7:-Malaria is caused by which of the following?

A:-Macromonas
B:-Micrococcus
C:-Paramecium
D:-Plasmodium

Correct Answer:- Option-D

8:-Rabies is caused by

A:-Rickettsia
B:-Rhabdovirus
C:-Rubella virus
D:-Rotavirus

Correct Answer:- Option-B

9:-Candida albicans does not show which the following characteristics?

A:-Budding Gram positive cells
B:-Reynolds-Braude phenomenon
C:-Tuberculate spores
D:-Pseudomycelia

Correct Answer:- Option-C

10:-When an infective female Anopheles mosquito bites a human being which of the following is introduced into the human body?

A:-Sporozoites
B:-Signet ring stage
C:-Gametocytes
D:-Merozoites

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email